Antwerpse student ontwerpt hulpmiddel voor kinderen met spasticiteit

Een student van de UAntwerpen heeft een orthese ontwikkeld waarmee kinderen met spasticiteit hun vingers opnieuw kunnen bewegen. Met zijn Maniflex heeft Mano Balliu de nationale James Dyson Award gewonnen.

Kinderen met cerebrale parese hebben last van spasticiteit, waardoor ze te maken krijgen met hoge spierspanning in de armen. Hierdoor voelen hun armen en vingers stijf aan wanneer ze bewogen worden. De ontwikkelingsstoornis wordt behandeld met een orthese: een lichaamsdeel ondersteunend hulpmiddel. Dat kan statisch zijn, waarbij de armen van de kinderen volledig opgesloten zitten, of dynamisch. In dat geval worden scharnieren langs de pols geplaatst wat een beperkte bewegingsruimte veroorzaakt.

Masterstudent Mano Balliu ontwierp de ManiFlex, een dynamische orthese die beweging in alle gewrichten mogelijk maakt en waarvan elk afzonderlijk gewricht een specifieke weerstand kan krijgen. Bijzonder is dat nu elke vinger afzonderlijk beweegbaar is, wat een groot voordeel is bij alledaagse taken.

De Maniflex is zo ontworpen dat het simpel door elke orthopedisch technicus op maat gemaakt kan worden, met behulp van een 3D-scanner en software. De orthese kan gepersonaliseerd worden volgens de klinische gegevens en persoonlijke wensen van de patiënt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.