App voor meer therapietrouw bij jongeren met astma

Een Nederlandse app helpt jongeren die therapie-ontrouw zijn hun geneesmiddelen correcter te gebruiken.

“Een app waarmee chronisch zieke jongeren kunnen chatten met hun apotheker helpt hen om hun medicijnen op tijd en op de juiste manier in te nemen”, zo besluit onderzoeker Richelle Kosse van het Farmacoepidemiologie & Klinische Farmacologie van de Universiteit Utrecht.

De mobiele smartphone-applicatie werd speciaal ontwikkeld om jongeren met astma te helpen bij het goed gebruiken van geneesmiddelen.  “Volwassenen zijn zelf verantwoordelijk voor het innemen van medicijnen. Bij jonge kinderen zorgen hun ouders daarvoor, maar jongeren moeten leren om die verantwoordelijkheid te dragen. Daarbij kunnen ze best een beetje hulp gebruiken.”

Door met de jongeren te praten kreeg Kosse nieuwe inzichten over de houding van chronisch zieke tieners. Ze richtte zich onder meer op jongeren tussen 12 en 18 jaar met eczeem, ADHD of astma.

De groep jongeren met astma was het meest therapie-ontrouw en voor die groep ontwikkelde Richelle Kosse een smartphone-app. “Zij denken al snel: het is wel oké zo, ik voel het niet als ik een dagje mijn medicijnen niet neem”, zegt Kosse.

Chatten met de apotheker
De interactieve app heeft meerdere functies: hij bevat een vragenlijst waarmee de astmaklachten gemonitord worden, een alarm dat waarschuwt wanneer de patiënt zijn medicijnen moet innemen, instructiefilmpjes over het goed gebruik van de geneesmiddelen en er zit een chatfunctie op om via een veilig systeem direct contact te hebben met andere jonge astmapatiënten of met de apotheker.

Uit het onderzoek van Kosse blijkt dat vooral die laatste functie van de app lijkt bij te dragen aan een betere therapietrouw van de jongeren. Kosse: “Jongeren komen niet vaak in de apotheek en daarom is deze patiëntengroep moeilijk te bereiken voor apothekers. Daardoor rapporteren jongeren vaak te weinig bijwerkingen en klachten. Via de app kunnen ze chatten met de apotheker. Die kan hen tips geven over de inname van de geneesmiddelen en op basis van hun chats de medicatie aanpassen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.