Artsen in Florida mogen minderjarigen niet meer helpen met geslachtsverandering

Binnenkort zullen jongeren onder 18 in de Amerikaanse staat Florida geen medische hulp meer kunnen krijgen om van geslacht te veranderen. Een medische raad, waarvan de leden benoemd zijn door de Republikeinse gouverneur Ron DeSantis, heeft dat beslist.

De maatregel werd met zes stemmen tegen drie goedgekeurd, melden Amerikaanse media. Over enkele weken zullen artsen in Florida bij minderjarigen geen chirurgische geslachtsoperaties meer kunnen uitvoeren en ook geen medicijnen meer kunnen voorschrijven om bijvoorbeeld de puberteit af te remmen. 

Die behandelingen worden gebruikt bij genderdysforie, psychische moeilijkheden bij mensen van wie de biologische identiteit verschilt van de genderidentiteit. 

De maatregel geldt niet voor patiënten die al in een behandelingstraject zitten. Zij kunnen voort geholpen worden.

Volgens gouverneur DeSantis, die zich kandidaat stelde voor een nieuw mandaat, "raakt een groot deel van de gevallen van dysforie vanzelf opgelost eenmaal volwassen geworden". In augustus voerde Florida al een verbod in op de financiering van gendertransities door de Medicaid-gezondheidszorg. 

Verschillende medische organisaties, waaronder de Amerikaanse Academie voor Pediatrie, verdedigden de huidige behandelingen tegen genderdysforie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.