Kinderziekenhuis Koningin Fabiola behaalt een ‘gouden’ kwaliteitscertificaat

Het Kinderziekenhuis werd erkend voor de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de diensten en de zorg aan kinderen, jongeren en hun families door een internationaal erkende organisatie, Accreditation Canada, die een gouden accreditatie toekent aan het ziekenhuis.

Ook Brusselse ziekenhuizen zitten nu op het JCI of NIAZ-pad. Door te kiezen voor een accreditatieproces wil het UKZKF naar eigen zeggen zijn continue kwaliteitsverbeteringsproces op een transversale manier ondersteunen en consolideren door concrete maar vooruitstrevende actieplannen.

Tijdens het bezoek werden niet minder dan 1973 criteria geanalyseerd. Het UKZKF behalde een globale score van 97,2%. De inzet van het personeel om patiënten op gepaste wijze te ontvangen en zich te mobiliseren om de kwaliteit en de betrouwbaarheid te verbeteren, werd door de experten sterk benadrukt.

"In zeer korte tijd zijn onze teams van een mondelinge traditie naar een formalisering van hun kennis en knowhow gegaan. De aanpak was participatief, waarbij iedereen werd aangemoedigd om zijn werkwijze te structureren en goede praktijken uit te wisselen. Dit alles heeft ons in staat gesteld transversaal te denken en te handelen", heet het.

"We hebben nu ook objectieve benchmarks ten opzichte van andere kinderziekenhuizen over de hele wereld. Dit kan alleen maar gunstig zijn voor de patiënt, vooral in een referentieziekenhuis als het onze. Deze erkenning is ook zeer belangrijk voor al onze teams, die zich voorbeeldig inzetten voor onze patiënten en hun familie", zegt Dirk Thielens, algemeen directeur ad interim van het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola.

Een ontwikkelingsstrategie op lange termijn

Het accreditatieproces is geworteld in een culturele benadering van kwaliteit en veiligheid en maakt deel uit van de ontwikkelingsstrategie op lange termijn van de instelling. Het Kinderziekenhuis heeft zijn label voor 3 jaar, waarna het opnieuw geëvalueerd zal worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.