“Covid-epidemie veranderde de pediatrie sterk” (Yves Louis)

Dokter Yves Louis (pediater, Bvas) stelt enkele belangrijke trendbreuken vast in de kindergeneeskunde sinds in maart de pandemie bij ons doorbrak. Naar zijn aanvoelen geldt ook voor de pediatrie, net zoals voor vele andere specialismen trouwens, dat de activiteiten sterk terugvielen.

“Covid-specifiek zien we nu al dat we heel wat tijd verliezen in de spoedopnamen vooraleer een kind wordt opgenomen. Dat moet immers eerst gescreend worden op covid. Ofwel blijft het langer op de spoed, ofwel langer op een voorlopig deel van de afdeling. Met alle preventie van dien in de covid-vrije zone. Dat vraagt allemaal meer werk voor ons.”

Dokter Louis stelt eveneens vast dat er geen consultaties meer plaatsvinden zonder afspraak. “Vroeger had je wachtzalen met kinderen voor de pediatrie. Ik heb de indruk dat men door de eerste golf toch minder patiënten had op de consultaties pediatrie. Sommige mensen hebben nu eenmaal de neiging om minder gemakkelijk naar het ziekenhuis te komen ofwel uit schrik, ofwel omdat ze langer moeten wachten.”

“Zoals bekend zit er ook een vertraging op mensen die naar het ziekenhuis komen voor kanker of hartproblemen. Bij ons ziekenhuis bestaat voorts de indruk dat er voor pediatrie een dalende trend is. Dat merken we toch al aan het aantal opnames en consultaties, zelfs al is de vakantie doorgaans een kalmere periode. Dat hoor ik ook van andere ziekenhuizen: ik ken kindergeneeskundeafdelingen waar nauwelijks nog een kind lag. Maar voor de definitieve cijfers is het nog te vroeg. Spannend zal het worden als de gewone infecties weer terugkomen en we die moeten onderscheiden van het SARS-C0V-2-virus."

Miljard

Terloops laat dr. Louis ook nog even zijn licht schijnen over het voorschot van een miljard waarvoor het licht al langer op groen stond maar de modaliteiten over de toekenning ervan blijven uit. “ik denk dat we het op de duur individueel per ziekenhuis en de medische raden zullen moeten regelen."

"Hoe lang duurt het nu al vooraleer het KB met de modaliteiten verschijnt? Sowieso is een algemene regeling moeilijk. De manier van betalen van de medico-technische diensten is niet in alle ziekenhuizen dezelfde. De voorwaarden verschillen. Sommige hebben assistenten, andere niet, enzovoorts. Sommige zijn grotendeels gemobiliseerd voor de covid-wachten, andere weer niet…”

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.