“Pasgeborene met complicaties onzichtbaar door gestandaardiseerde zorg” (VVK)

Voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kinderartsen (VVK) Ann De Guchtenaere, vindt het erg dat ze de algemene pers moet inschakelen om een reactie te krijgen van minister De Block. Die reactie kwam er uiteindelijk na een open brief van de kinderartsen die verscheen in De Morgen.

Een jaar geleden al signaleerden de kinderartsen dat er iets fundamenteel fout zat in het systeem van de gestandaardiseerde laagvariabele zorg.

Op zich hebben ze trouwens niets tegen de invoering daarvan, maar wel een groot hiaat in het systeem. Want wat doe je met een bevalling waarbij de moeder perfect gezond is, maar waarbij de baby gereanimeerd moet worden? Het nieuwe systeem beschouwt dat als een gewone bevalling die dan ook niet meer mag kosten. Wat uiteraard nonsens is. “'Ik begrijp niet waarom de toestand van de moeder zomaar voor de baby moet gelden. Dat zijn toch twee verschillende patiënten?”, legt De Guchtenaere uit in De Morgen.

Severity of illness

Minister De Block antwoordt daarop dat "in ons systeem van ziekteverzekering sinds jaar en dag de medische prestaties tijdens het bevallingsverblijf volledig op de moeder gefactureerd worden, en niet op de baby." Kan best zijn, maar dat is uiteraard geen reden om die anomalie in stand te houden bij de invoering van gestandaardiseerde laagvariabele zorg, riposteren de kinderartsen.  Het kan volgens de VVK evenmin dat de pasgeborene geen plaats krijgt in die financiering: “Een pasgeborene heeft net zo goed een eigen ‘severity of illness” en als er complicaties optreden, heeft hij ook recht op zorg. Het gaat in deze niet eens over onze eigen financiering, maar om de positie van het kind.”

Bij extreem vroege geboortes of heel ernstige verwikkelingen worden pasgeborenen sowieso naar de neonatale intensieve eenheid (NICU) gestuurd. In zo'n geval zullen de ziekenhuizen wél extra financiering krijgen. Maar dus niet bij baby's die pakweg enkele dagen sondevoeding moeten krijgen of aan de monitor moeten, luidt het in De Morgen. En daarop heeft de minister voor zover bekend inderdaad niet echt een  antwoord in huis.

Ook Philippe Jeannin, pediater in het AZ Jan Palfijn in Gent, kan de demarche van De Block niet begrijpen. "Als de wet wordt uitgevoerd zoals ze nu op tafel ligt, gaan er drama's gebeuren", waarschuwt hij.

Kostenverhogend

En er is meer: de huidige maatregel kan contraproductief werken en zelfs de kosten verhogen: “Op deze manier zullen semikritieke pasgeborenen meteen op hooggespecialiseerde intensieve eenheden belanden. Artsen zullen hen noodgedwongen doorsturen, omdat het anders niet betaalbaar is", besluit De Guchtenaere. "Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn? Dat is evengoed verspilling."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.