Petitie kinderartsen al bijna 6.000 handtekeningen en open brief aan De Block

De petitie die de kinderartsen gisteren startten naar aanleiding van hun campagne 'geef kinderen een gezicht', heeft de wind in de zeilen. Na twee dagen zit ze al aan 6.000 handtekeningen. De pediaters zijn ook verontwaardigd over de reactie van minister De Block als zou hun campagne foutieve informatie bevatten. Ze reageren met een open brief.

Afgelopen donderdag deden de kinderartsen van zich horen met hun opvallende campagne waarin wordt gevraagd om het kind te erkennen als een individu ('geef ons een gezicht') in het ziekenhuis. Met de invoering van de gestandaardiseerde laagvariabele zorg begin januari 2019 zou die zichtbaarheid van het pasgeboren kind in het ziekenhuis in gevaar komen: de zorg van de pasgeborene wordt gekoppeld aan die van de moeder.

"Liefst 12.000 baby's zullen hierdoor niet de extra medische zorg krijgen die ze verdienen, dat is discriminatie. Voor pasgeborenen moeten dezelfde regels gelden als voor andere patiënten", stelde Ann De Guchtenaere, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Fake news

Minister De Block reageerde daarop onder meer met de stelling dat de kinderartsen foutieve informatie verspreidden, iets wat de kinderartsen echt shockeerde. Nog niet zo lang geleden leek de minister de deur op een kier te zetten voor een oplossing. Dat net voor de gemeenteraadsverkiezingen. Intussen  lijkt ze haar standpunt weer verhard te hebben. Net daarom sturen de kinderartsen haar een open brief.

Die vindt u hier.

Lees ook: "Baby's worden natuurlijk wel erkend als individuen" (Maggie De Block)

Lees ook: De Block ontvangt kinderartsen net voor gemeenteraadsverkiezingen

www.geefonseengezicht.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.