"PFOS-waarden in bloedwaarden jongeren niet fijn, maar belangrijk dat we het weten" (VITO)

Dat veel jongeren rond de 3M-site in Zwijndrecht verhoogde PFOS-waarden vertonen én bovendien een wat onderdrukt immuunsysteem en een vertraagde groei en puberteit hebben, is "geen fijne boodschap", maar de kennis erover is wel belangrijk. Dat zeggen de onderzoekers van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) die meewerkten aan de studie.

"Vroeger was er nog veel meer verontreiniging in het milieu, maar waren we niet op de hoogte van de risico's ervan", zegt Veerle Verheyen van VITO. "De kennis erover nu kan dienen om het gezondheidsbeleid te ondersteunen."

De onderzoekers benadrukken dat de waarden die de jongeren vertonen nog omkeerbaar zijn en dus geen verstoring hoeven te betekenen op lange termijn. "We moeten dit niet zien als een negatief signaal, maar als een kans voor preventie en gezondheidsbevorderende acties", vindt Verheyen.

Die "acties" omvatten geen geneesmiddelen, want medicatie om PFAS uit het lichaam te halen, is er niet, maar wel het hanteren van een gezonde levensstijl. "Je moet extra aandacht hebben voor de gezondheidseffecten van de blootstelling die er is geweest", zegt Verheyen. "Artsen en apothekers moeten zich ervan bewust zijn dat er extra gezondheidsrisico's aanwezig zijn in deze regio. De immuunrespons kan bijvoorbeeld beter worden ondersteund door een gezonde levensstijl en een goed vaccinatiebeleid."

Volgens VITO gaat het om het eerste grootschalige onderzoek in Vlaanderen naar zo'n breed spectrum van immuniteitsindicatoren en hormonale waarden. De keuze voor de te onderzoeken waarden werd gemaakt op basis van bestaande (buitenlandse) studies naar de gezondheidsimpact van PFAS. "De doelgroep van jongeren werd gekozen omdat zij nog volop in ontwikkeling zijn en een verstoring van het immuunsysteem of de hormonen later in het leven gevolgen kan hebben, terwijl er nog veel ruimte is voor preventie", geeft Verheyen aan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.