De Block lanceert nieuw project voor kwetsbare zwangere vrouwen in Brussel

De Brusselse gemeenten starten met een nieuw project om kwetsbare zwangere vrouwen beter te begeleiden en op te volgen. 'Born in Brussels' komt er op initiatief van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Het initiatief van minister De Block dateert al van het voorjaar van 2016. Professor Katrien Beeckman van de Vrije Universiteit Brussel werkte het project daarna uit. 'Born in Brussels' kan vandaag/dinsdag van start gaan.

Concreet start met 'Born in Brussels' een project dat kwetsbare moeders in spe van begin tot eind moet opvolgen. De vzw Dokters van de Wereld neemt de overkoepelende coördinatie op zich. Bedoeling is om kwetsbare zwangere vrouwen in de hoofdstad in eerste instantie te identificeren en hen te begeleiden naar de zorg die ze nodig hebben, maar ook om hen administratief in orde te brengen. Alle Brusselse organisaties die actief zijn rond sociaal beleid, moeder- en kindzorg en armoedebestrijding, kunnen hieraan meewerken. Voor elke zwangere vrouw wordt een traject op maat voorgesteld, eventueel met een interculturele bemiddelaar of tolk als dat nodig is, en de vrouwen en baby's worden ook na de geboorte opgevolgd.

"Kwetsbare moeders kwamen nu vooral op spoed terecht, waar ze de dringende zorgen kregen maar daarna weer aan hun lot overgelaten waren. Nu zullen ze weten waar ze naartoe kunnen, en worden ze ook verder opgevolgd", zegt minister De Block. "We zijn hier niet over een nacht ijs gegaan. De methode is wetenschappelijk onderbouwd, en we gaan ze ook constant evalueren. Bedoeling is uiteraard om die perinatale mortaliteit te doen dalen."

Het project wordt eerst uitgerold in Brussel, omdat de perinatale mortaliteit daar "met kop en schouders boven de rest van het land uitsteekt", zegt minister De Block. In Brussel-stad, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Anderlecht en Koekelberg is de nood het hoogst, dus daar kan 'Born in Brussels' eerst van start gaan. Daarna volgen de andere gemeenten van het gewest, en "in een ideale wereld wordt dit uitgebreid naar andere moeilijke steden", zegt de minister.

"Elk kind is gelijk, maar eigenlijk is de situatie voor veel kinderen al van bij de conceptie ongelijk. Zorgen voor zwangere vrouwen is zorgen voor de toekomst van hun kinderen. Als maatschappij moeten we moeders en kinderen ondersteunen zodat ze de kansen krijgen die ze verdienen."

Kind en Gezin juicht het initiatief toe. Dik twee jaar geleden werkte de organisatie samen met onder meer het Riziv een rapport uit met aanbevelingen om gezondheidsongelijkheid bij zwangere vrouwen en baby's aan te pakken. "De aanpak van Born in Brussels sluit aan bij deze aanbevelingen. We zijn dan ook tevreden dat we in Brussel een partner kunnen zijn om net zoals op andere plaatsen in Vlaanderen stappen vooruit te kunnen zeten in de ondersteuning van de meest kwetsbaren in onze samenleving", reageert woordvoerster Leen Du Bois.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.