Artificiële intelligentie doeltreffend om kinderziekten te diagnosticeren (studie)

Methoden op basis van artificiële intelligentie zijn net zo doeltreffend als kinderartsen om ziektes te diagnosticeren bij kinderen. Dat blijkt uit een studie die maandag gepubliceerd werd in Nature Medicine. Een nieuw voorbeeld van hoe de technologie de diagnostiek en de rol van de artsen kan veranderen.

“Voor de eerste keer is artificiële intelligentie er in geslaagd om het klinisch redeneren van een arts te imiteren om een diagnose te stellen”, zegt professor Kang Zhang van de University of California San Diego op AFP.

Het programma dat ontwikkeld werd door zijn team werd ‘getraind’ met behulp van meer dan 1,3 miljoen consultaties met jonge patiëntjes in een groot medisch centrum voor kinderen in Kanton, in het zuiden van China, zo staat te lezen in een online publicatie op Nature Medicine.

Het programma toonde een ‘hoge diagnostische accuraatheid’ voor de diagnose van vaak voorkomende ziekten als griep (94%), varicella  (93%), Hand-Foot-and-Mouth Disease (97%), en ook voor het herkennen van dodelijke ziekten als bacteriële meningitis (93%).

“Artificiële intelligentie zal in de toekomst een almaar grotere rol spelen. Met voldoende ervaring denk ik dat AI in staat zal zijn om de meeste functies van een arts te vervullen”, meent dr. Kang Zhang. “Artificiële intelligentie zal artsen niet vervangen, maar het zal hen helpen om hun werk beter te doen, sneller en goedkoper.”

“De snelle vooruitgang van de technologie kan artsen onder meer helpen om grote volumes gegevens te verwerken, om de evaluatie van diagnoses te versterken en om een advies te geven wanneer er onzekerheid is over een diagnose”, zo staat te lezen in een communiqué van Nature Medicine.

Heel wat studies komen tot het besluit dat AI net zo doeltreffend is of nog beter dan mensen en klassieke onderzoeken om bepaalde diagnoses te stellen.

Nieuw aan het programma dat ontwikkeld werd door oogarts Kang Zhang en zijn collega’s is het gebruik van Automatic Treatment of Natural Language (ATNL), machine learning die een spontaan discours kan analyseren en dus niet alleen vooraf bepaalde woorden en zinnen.  

Evaluation and accurate diagnoses of pediatric diseases using artificial intelligence

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.