Delta Chirec: een humanoïde robot voor de dienst Pediatrie

Kinderen die opgenomen moeten worden in het ziekenhuis, het is nooit makkelijk. Om de beproeving te vergemakkelijken en om het lichamelijk en geestelijk welzijn van de jonge patiënten te bevorderen, toont de dienst zich bijzonder creatief in de zoektocht naar nieuwe hulpmiddelen. Een van die tools is de humanoïde robot Zora.

“Een excellente aanwinst”, zo klinkt het op de dienst. “Opgenomen worden in het ziekenhuis is altijd moeilijk voor een kind -en voor de ouders- ook al doet het hele team er alles aan om de ervaring zo aangenaam mogelijk te laten verlopen”, zegt dr. Céline Ridremont, één van de kinderartsen van de dienst die 25 bedden telt.

“We gaan regelmatig op zoek naar originele en vooral doeltreffende middelen om het de kinderen in het ziekenhuis makkelijker te maken, zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak. Van het inschakelen van clowns tot pijncontrole door een gespecialiseerd team met behulp van interactieve tablets, hypnose, afleiding, …”, aldus dr. Ridremont.

De kleine robot, Zora, past perfect in die aanpak. Hij kan helpen bij de klinische follow-up door het psychisch welzijn van de patiëntjes te verbeteren. “Kinderen hebben doorgaans een rijke verbeelding en Zora is heel toegankelijk voor kinderen, terwijl zorgverstrekkers dat voor kinderen niet altijd zijn”, zegt dr. Ridremont.

“Kinderen kunnen spelen met de robot, maar Zora kan ook uitleg geven over de zorg, dansen of zingen met patiëntjes en verhaaltjes vertellen. Kindjes kunnen hun angst toevertrouwen aan de robot. Maar het is wel zo dat de interactie met een robot pas werkt vanaf de leeftijd van vier jaar.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.