Kinderrobot voor medische opleiding op CES

Woensdag konden verbijsterde toeschouwers op de grote techbeurs in Las Vegas aanschouwen hoe een kinderrobot huilde en spartelende bewegingen maakte. “De ogen zijn echt eng", klinkt het luid bij Marcelo Humerez, een exposant uit Peru, die in de gangpaden van de beurs plots op de Pedia-Roid (een samentrekking van pediatrisch en androïde) stoot, een robot die gebruikt wordt voor het opleiden van medische beroepen.

Een paar stands verderop wordt een humanoïde robot met de naam Ameca met minder ontzetting onthaald. Nieuwsgierige toeschouwers zien hoe de robot praat en een verbazende reeks mensachtige gebaren tentoonspreidt.

“We hebben de bewegingen van Ameca zo menselijk mogelijk gemaakt", zegt Morgan Roe van de Britse onderneming Engineered Arts. 

Roe staat vlak naast de robot, wiens grijze gezicht beweegt en met de ogen knippert als zijn menselijke gesprekspartner praat.

“Mensen zijn zo complex dat het bijna onmogelijk is om een robot te maken die precies op een mens lijkt”, voegt hij eraan toe. 

“Als we daarin zouden slagen, dan zou je er niet bang voor zijn, want je zou gewoon denken dat het een mens is."

De robot is vooralsnog niet 100% realistisch. Zo verraden een aantal zaken dat hij geen levend wezen is, wat het denkbeeld van de zogenaamde 'griezelvallei' of 'uncanny valley' oproept.

“Hij beweegt niet helemaal zoals een mens, hij praat niet zoals een mens en hij toont geen emoties zoals een mens. Dat is het enge eraan, dat is de griezelvallei”, legt Morgan Roe uit.

“Bij de Pedia-Roid hebben we er opzettelijk een stukje afkeer in gestoken”, zegt Yusuke Ishii van het Japanse bedrijf tmsuk, dat de pop tentoonstelde.

“We willen een realistisch scenario creëren. Daarom hebben we een aantal enge geluiden toegevoegd, zodat ze zich als een kind gedraagt”, klinkt het.

Volgens de brochure van het bedrijf kan de robot ‘op realistische wijze het gespartel van een kind simuleren dat zich verzet tegen een behandeling’.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.