Slim bedje helpt ouders baby te troosten

Hoe kunnen ouders hun huilende baby het best troosten? Een combinatie van sensorische stimuli kan helpen, zo blijkt uit een nieuwe studie van SEIN, het Nederlandse expertisecentrum epilepsie en slaapgeneeskunde en de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Pedagogen Eline Möller, Wieke de Vente en Roos Rodenburg onderzochten bij 69 baby’s of de combinatie van inbakeren (het inwikkelen van de baby in een doek), geluid (kalmerend sussen) en beweging (wiegen) een spontane troostrespons opwekt wanneer ouders hun baby troosten of wanneer een ‘slim bedje’ de baby troost.

Het slim wiegje werd ontworpen volgens de inzichten van de Amerikaanse kinderarts Harvey Karp. Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een bedje dat verkocht wordt door Karps bedrijf, maar in Het Parool benadrukken de onderzoekers dat het bedrijf op geen enkele wijze bij het onderzoek betrokken is.

De onderzoekers stelden een spontane troostreactie vast, ongeacht of de ouder van de baby of een ‘slim bedje’ de troost bood. De resultaten van de studie werden vorige maand in ‘Plos One’.

“Of de ouder of het bedje doeltreffender is voor het kalmeren van baby’s is niet duidelijk, maar dat is eigenlijk ook niet zo relevant”, zegt Eline Möller. “Het is niet óf de ouder óf het bedje. Baby’s hebben natuurlijk menselijk contact nodig voor troost. Het bedje zou een aanvulling kunnen zijn op alle goede dingen die ouders zelf al doen om hun baby te troosten.” Vooral voor ouders met een huilbaby - ook voor de preventie van shaken baby-syndroom- zou het bedje een handig hulpmiddel kunnen zijn.

“Het is belangrijk om op te merken dat onze studie plaatsvond in een kunstmatige omgeving: ons lab”, aldus Möller. “Het is nu zaak om vervolgonderzoek te doen naar het troostende effect van inbakeren, beweging en geluid door de ouder en een slim bedje in de thuissituatie om te kijken of onze resultaten bevestigd kunnen worden.”

Infant crying and the calming response: Parental versus mechanical soothing using swaddling, sound, and movement.

  •  

     

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.