Nieuw Belgisch videospel helpt stotterende kinderen

De Belgisch-Amerikaanse start-up Say It Labs heeft een videospel ontwikkeld dat stotterende kinderen helpt hun spraak te verbeteren. Het spel, 'Fluency Fiends', wordt op dit moment enkel in Noord-Amerika uitgebracht, binnenkort volgt ook Vlaanderen. Het bedrijf lanceert het spel niet toevallig vrijdag, op International Stuttering Awareness Day.

In de Verenigde Staten stotteren naar schatting ruim drie miljoen mensen. Toch is er maar een klein percentage spraak- en taaldeskundigen die gespecialiseerd zijn om mensen te behandelen. "De meeste stotteraars gaan daarom door het leven zonder voldoende behandeling", zegt Lukas Latacz, CTO en medeoprichter van Say It Labs. "Wij zijn ervan overtuigd dat het gebruik van Fluency Friends als onderdeel van een behandeling de vlotheidsth erapie zal verbeteren. Het kan ook een eerste stap zijn voor mensen die meer willen leren over motorische en gedragsmatige technieken die de spreekvaardigheid verbeteren."

Fluency Friends combineert geavanceerde spraakherkenningstechnologie met praktijken uit de logopedie, en giet deze in een spel met een reeks dieren. De dieren loodsen de speler door verschillende eilanden, die elk één therapietechniek voorstellen die het stotteren verbetert. Er is bijvoorbeeld het 'Zen Island' waar geleerd wordt om stembanden aan en uit te zetten, of het 'Fonatie Dorp' en het 'Traagheid Moeras', die elk andere aspecten van het stotteren aanpakken.

De spraakherkenningstechnologie volgt hoe de kinderen de oefeningen uitvoeren en geeft onmiddellijk feedback. De resultaten kunnen meteen gedeeld worden met een behandelende arts. Het spel richt zich op kinderen tussen de vijf en de vijftien jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.