EMA onderzoekt boosterprik voor adolescenten

Het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA is gestart met de evaluatie van een aanvraag van Pfizer en BioNTech voor het toedienen van een boosterprik aan jongeren van 12 tot 15 jaar. Een aanvraag voor jongeren van 16 en 17 jaar oud loopt nog steeds.

Het EMA gaat via een versnelde procedure een beoordeling maken van gegevens die Pfizer en BioNTech hebben ingediend, inclusief resultaten van een studie in Israël. In de mededeling laat het agentschap zich niet vastpinnen op een specifieke datum voor de publicatie van het advies. 

Het EMA heeft nog geen oordeel geveld over boosterprikken voor minderjarigen. Ondanks het uitblijven van het advies besloot een aantal lidstaten reeds om de opfrisprik voor adolescenten toe te laten. Ook de Vlaamse regering besloot vorige vrijdag om de boosterprik beschikbaar te maken voor jongeren. 

In een dinsdag gepubliceerd rapport stelt het Europese Centrum voor Ziektecontrole- en preventie (ECDC) intussen dat de eerste gegevens erop wijzen dat de opfrisprik bij adolescenten de bescherming tegen symptomatische infectie met het coronavirus versterkt in vergelijking met de basisvaccinatie. 

Tegelijkertijd stelt het ECDC vast dat er vooralsnog maar beperkt bewijs is dat de immuniteit van adolescenten na de basisvaccinatie begint af te nemen. De beschikbare data suggeren dat de doeltreffendheid van het vaccin tegen symptomatische infectie na vijf à zes maanden begint af te nemen. Wat betreft het afnemen van immuniteit tegen ernstige ziekte is er vooralsnog geen wetenschappelijk bewijs, aldus het ECDC.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.