Groen licht voor vaccinatie 5-11-jarigen

De ministers van Volksgezondheid verzameld binnen het IMC (Interministeriële Conferentie) hebben maandag het licht op groen gezet voor de vaccinatie van kinderen van 5 tot en met 11 jaar. De vaccinatie wordt niet verplicht en kinderen met onderliggende aandoeningen krijgen voorrang. Eind december worden de eerste uitnodigingen verstuurd. Voor de vaccinatie van de groep 5-11-jarigen wordt de pediatrische versie van het coronavaccin van Pfizer-BioNTech gebruikt.

Het politieke groen licht komt er na eerdere positieve signalen en adviezen van het EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap, de Hoge Gezondheidsraad het Belgisch Comité voor Bio-Ethiek en de Taskforce vaccinatie. 

Het EMA zette eind vorige maand al het licht op groen om het vaccin van Pfizer en BioNTech te zetten bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar. De voordelen zijn groter dan de mogelijke risico's, zeker bij kinderen met een verhoogd risico door onderliggende aandoeningen, klonk het toen in een mededeling. Vorige week volgde er in ons land dan ook een positief advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR).

Met de beslissing van de ministers van Volksgezondheid is de knoop helemaal doorgehakt. Net als bij de rest van de bevolking is de vaccinatie voor 5-11-jarigen vrijwillig en gratis. De groep kinderen met onderliggende aandoeningen - het zou gaan om een beperkte groep - krijgt wel voorrang. Zij zullen uitgenodigd worden volgens de procedure die ook toegepast is voor de adolescenten met onderliggende aandoeningen."Dit betekent dat huisartsen en kinderartsen de kinderen in kwestie kunnen identificeren en hen op  die manier laten uitnodigen om zich te laten vaccineren", staat te lezen in het persbericht van het IMC.

Bedoeling is dat de eerste uitnodigingen voor kinderen met onderliggende aandoeningen eind december nog verstuurd worden. "Er zullen ook informatieve brieven worden verstuurd om de kinderen van 5-11 jaar zonder comorbiditeiten uit te nodigen", vult het IMC aan. 

Voor de vaccinatie van kinderen is de ouderlijke toestemming (of de toestemming van een wettelijke voogd) nodig. De deelstaten, die verantwoordelijk zijn voor de praktische uitrol van de vaccinaties, engageren zich om de vaccinatie voor 5-11-jarigen op een "kindvriendelijke manier" te organiseren.

De ministers van Volksgezondheid benadrukken nog dat de vaccinatiestatus van 5-11-jarigen geen impact zal hebben op de toegang die kinderen hebben tot het openbare leven. Er komt dus ook geen Covid Safe Ticket (CST) voor die leeftijdsgroep.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.