Helft van leerkrachten vraagt meer ondersteuning voor mentale gezondheid

De helft van de leerkrachten vindt dat er meer tijd en middelen vrijgemaakt moeten worden om te werken aan de mentale gezondheid van leerlingen. Dat blijkt uit een onderzoek van iVox in opdracht van Rode Neuzen Dag. De goededoelenactie van VTM, Qmusic en Belfius is maandag afgetrapt in het Maria-Boodschaplyceum in Brussel.

De derde editie van de Rode Neuzen Dag, die plaatsvindt op 30 november, staat dit jaar in teken van de mentale gezondheid van jongeren op school. Uit recent onderzoek bij leerkrachten, leerlingen en ouders in Vlaanderen blijkt dat er nood is aan ondersteuning. Eén leerkracht op twee heeft minstens wekelijks te maken met leerlingen met mentale problemen. Zo'n 47 procent vindt dan ook dat er meer tijd en middelen vrijgemaakt moeten worden om te werken aan de mentale gezondheid van leerlingen. Daarnaast blijkt nog dat meer dan de helft van de leerlingen (56 procent) liever met een leerkracht praat over mentale gezondheid dan met een externe psycholoog.

 

Mensen die de actie willen steunen, kunnen voor 5 euro een Rode Neus kopen in de Belfius-kantoren in Vlaanderen. Daarnaast roepen de organisatoren op om acties te organiseren of om Rode Neuzen te verkopen. De acties kunnen geregistreerd worden op rodeneuzendag.be. De opbrengst gaat naar het Rode Neuzen Fonds dat het geld verdeelt onder scholen die initiatieven nemen om de mentale gezondheid van leerlingen te bevorderen.

In 2015 bracht de eerste editie van de Rode Neuzen Dag 3.858.814 euro op. In 2016 was dat 4.103.677 euro waarmee vijf OverKop-huizen werden geopend waar jongeren met psychische problemen terechtkunnen (Genk, Gent, Mechelen, Oostende en Tienen).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.