Huisartsen zien opstoot van acute luchtwegeninfecties bij jonge kinderen

De huisartsen in België hebben de voorbije weken een opstoot vastgesteld van acute luchtwegeninfecties bij jonge kinderen. Tegelijk zijn er bij de laboratoria veel positieve testen op Respiratoir Synctiaal Virus (RSV). Dat meldt Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid.

Sciensano baseert zich op gegevens van een netwerk van huisartsen en netwerk van laboratoria in België. Bij de huisartsen zijn er de laatste drie weken (weken 48, 49 en 50) veel consultaties voor acute luchtwegeninfecties bij kinderen van 0 tot en met 4 jaar. Het gaat om 4.478 consultaties per 100.000 inwoners. "Dat is normaal voor deze tijd van het jaar, want de consultaties zijn altijd hoog in de weken 48, 49 en 50", legt Nathalie Bossuyt, epidemioloog van Sciensano, uit.

Het netwerk van laboratoria heeft dan weer gegevens tot en met week 48. Daar stellen de wetenschappers veel positieve testen vast op RSV bij 0- tot 4-jarigen. Ook dat is volgens Sciensano normaal voor deze tijd van het jaar.

RSV is een erg besmettelijk virus dat zowel volwassen als kinderen treft. Bij volwassenen veroorzaakt het niet meer dan een verkoudheid, maar jaarlijks belanden ongeveer 3.500 baby's tussen 0 en 12 maanden ermee in het ziekenhuis.

Griepepidemie nog niet in zicht

Griepepidemie nog niet in het land

Tussen 9 en 15 december 2019 hebben 47 personen per 100.000 inwoners hun huisarts geraadpleegd voor griepklachten (koorts, hoest, spierpijn, vermoeidheid, enz.). Er waren 7 positieve stalen in totaal sinds week 40. Er werden, net zoals in de andere Europese landen, zowel influenza A als influenza B virussen gevonden.

Deze resultaten wijzen op een zwakke griepactiviteit die nog onder de epidemische drempel ligt in België. Daarmee is de griepepidemie nog steeds niet in zicht. Ook de voorbije 10 jaar begon de griepepidemie ten vroegste in januari. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.