Internationale borstvoedingsweek legt focus op steun uit omgeving

Vanaf vandaag tot en met 7 augustus is het internationale week van de borstvoeding. Die focust dit jaar op steun van de omgeving aan mama's. "Borstvoeding geef je als mama nooit alleen. Motivatie, informatie, een realistisch beeld van borstvoeding én hulp en praktische steun van je omgeving zijn nodig om er een succes van te kunnen maken", zegt Nele Wouters, woordvoerder van Kind en Gezin.

Tijdens het kennismakingsgesprek dat Kind en Gezin in het derde trimester van de zwangerschap heeft met aanstaande ouders komt de keuze voor borstvoeding al aan bod. De organisatie legt de klemtoon op het proberen, via het beeld van de vier zessen: zes uur, zes dagen, zes weken en zes maanden.

"Die eerste druppeltjes borstvoeding, het colostrum, geven meteen een immuniteitsboost aan een pasgeboren baby. Na zes dagen wordt borstvoeding geven makkelijker. Vanaf zes weken is er een echt ritme en wordt het genieten. Dan kan een mama, als ze het ziet zitten en het praktisch haalbaar is, mikken richting zes maanden. 6-6-6-6 dus, waarbij elke zes het absoluut waard is om heel fier op te zijn", zegt Christel Geebelen, lactatiekundige IBCLC en beleidsmedewerker Borstvoeding van Kind en Gezin.

Kind en Gezin raadt mama's bij wie het niet loopt zoals gehoopt aan om professionele ondersteuning te zoeken. Zo kan een andere aanlegmanier pijn bij het borstvoeden wegnemen, of kunnen aanhaptips het verschil maken. Daarnaast deelt de organisatie haar kennis over borstvoeding met iedereen via de gratis, interactieve cursus borstvoeding. Die werd al door meer dan 5.000 geïnteresseerden gevolgd.

Brochures en informatie op de website geven ouders ook praktische tips, en de verhalen van andere ouders in de Kind en Gezin-Magazines moeten voor een realistisch beeld zorgen. "Borstvoeding is als leren fietsen. Iets leren vraagt oefening en hulp", besluit Wouters.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.