Italië zwakt omstreden vaccinatieplicht af

De nieuwe populistische regering in Italië zwakt de controversiële vaccinatieplicht af. Vanaf komend schooljaar moeten kinderen en hun ouders alleen nog zelf informatie verstrekken over de toegediende vaccins. Dat verklaarde minister van Gezondheid Giulia Grillo donderdag in Rome. Tot dusver moest een attest van gezondheidszorg voorgelegd worden, vooraleer kinderen werden toegelaten in het kinderdagverblijf of school.

Grillo, politica van de Vijfsterrenbeweging, benadrukte dat ze niet tegen inentingen is gekant. Ze verwacht zelf een kindje en zal het als eerste laten vaccineren. De MoVimento 5 Stelle heeft net als de meeregerende rechtspopulistische Lega tijdens de verkiezingsstrijd beloofd de vaccinatieplicht af te schaffen. Die was vorig jaar in werking getreden en voorzag da t kinderen onder de 17 jaar zich verplicht moesten laten inenten tegen ziektes zoals mazelen, kinkhoest, waterpokken, de bof (dikoor) en rubella (rode hond).

De vorige regering had de vaccinatieplicht na een uitbraak van mazelen ingevoerd. Het vaccinatiepercentage voor mazelen was duidelijk onder de 95 procent gedaald. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie zijn echter inentingspercentages van minstens 95 procent nodig om epidemieën te voorkomen en de ziekte uit te roeien.

Grillo zei dat het vaccinatiepercentage sinds de invoering van de verplichting bij baby's naar 91,7 procent (van 87,3 procent in 2016) is gestegen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.