KickCancer pleit voor terugbetaling van alle standaardbehandelingen tegen kinderkanker

De stichting KickCancer pleit ervoor om de standaardbehandelingen tegen kinderkanker terug te laten betalen. Momenteel is dat niet altijd het geval, waardoor de ouders van een op de vier kinderkankerpatiënten zelf moeten opdraaien voor de vaak hoge kosten. KickCancer raamt de jaarlijkse meerkost voor de systematische terugbetaling van deze behandelingen op 1,12 miljoen euro per jaar.

De meeste kinderen met kanker worden behandeld volgens standaardbehandelingen gebaseerd op klinische studies en gedeelde kennis. Deze behandelingen omvatten echter vaak geneesmiddelen die enkel goedgekeurd zijn voor gebruik bij volwassenen, omdat het voor de producenten nu eenmaal niet rendabel is om klinische studies te laten uitvoeren bij een klein aantal kinderen. Daarom zijn deze geneesmiddelen voor kinderen echter niet terugbetaalbaar, waardoor de ouders de vaak hoge kosten uit eigen zak moeten ophoesten.

400.000 euro besparing administratie

Daar wil KickCancer verandering in brengen door deze standaardbehandelingen terugbetaalbaar te maken. De stichting baseert zich op een studie waaruit blijkt dat de meerkost voor de sociale zekerheid op 1,12 miljoen euro per jaar zou neerkomen. Daartegenover staat dat de financiële kopzorgen voor ouders worden weggewerkt en dat artsen, verpleegkundigen en ander personeel worden ontlast van administratieve taken in het zoeken naar alternatieve financieringsmethodes. Dat komt volgens KickCancer overeen met een besparing van 7.000 werkuren of 400.000 euro op jaarbasis.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.