"Kinderen lijden het meest onder opwarmend klimaat" (Save the Children)

Kinderen, zeker zij die leven in armoede in gebieden met een groeiend klimaatrisico, hebben het meeste te lijden onder het opwarmende klimaat. Dat blijkt uit een rapport van de ngo Save The Children, waaraan ook twee wetenschappers van de VUB meewerkten. Volgens het rapport worden momenteel 774 miljoen kinderen getroffen door zowel armoede als jaarlijks terugkerende klimaatextremen.

De onderzoekers ondervroegen voor het rapport 'Generation Hope' 54.500 kinderen uit 41 landen. Uit dat rapport kwam naar voren dat kinderen die leven in armoede in gebieden met een groeiend klimaatrisico de factuur betalen van de opwarming van de planeet. De studie becijferde dat op een totaal van 1,9 miljard kinderen in armoede, niet minder dan 774 miljoen ook een verhoogd klimaatrisico lopen. De meesten onder hen leven in landen met een laag gemiddeld inkomen, waarvan driekwart in Azië en sub-Sahara Afrika. Maar er zijn ook 121 miljoen arme kinderen in rijkere landen met een verhoogd klimaatrisico. 

In het rapport worden twee belangrijke dimensies van ongelijkheid aangeduid. De eerste is de leeftijd. "Er leven ongeveer 2,4 miljard kinderen op de aarde. Zij zien emotioneel en fysiek meer af door rampen en moeten langer met het verharde klimaat omgaan, omdat ze nog langer te leven hebben", zegt VUB-klimaatwetenschapper Wim Thiery, die samen met VUB-hydroloog Derrick Muheki, meewerkte aan het rapport. 

De tweede dimensie van ongelijkheid is het inkomen. "Kinderen die leven in socio-economische achtergestelde gezinnen of buurten worden minder beschermd tegen het galopperende klimaat en kunnen, als een ramp zich voordoet, minder genieten van maatregelen die de zaak weer recht kunnen trekken", aldus de wetenschapper.

Het rapport giet zijn aanbevelingen in vijf actiepunten, die door de kinderen zelf worden gedragen. Heel belangrijk daarbij is dat ongelijkheid en klimaatactie aan elkaar vast worden gekoppeld, zegt Thiery. "Investeer in kinderen en in hun recht op een gezonde omgeving, voeding, gezondheidszorg en bescherm ze tegen elke vorm van geweld. Zorg verder voor een rechtvaardige verdeling van de middelen en help daar waar de klimaatproblemen acuut toeslaan", aldus de wetenschapper. "Herverdeel tegelijk de macht en het geld billijk over de hele wereld, want zij die het minste verantwoordelijkheid dragen voor de toestand, zien er het meest van af. Ten slotte, en dat is erg belangrijk: luister naar wat kinderen te zeggen hebben over de problematiek. Ze hebben een mening die er toe doet en ze dragen interessante oplossingen aan."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.