Kinderziekenhuis Koningin Fabiola breidt uit met nieuw operatiekwartier en spoeddienst

Het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) heeft het Professor Vis-gebouw ingewijd in aanwezigheid van de Brusselse burgemeester Philippe Close en OCMW-voorzitter Karine Lalieux. Dankzij een gloednieuw operatiekwartier en spoeddienst, betekent de uitbreiding voor het UKZKF een opmerkelijke vooruitgang in de pediatrische geneeskunde.

Het nieuwe gebouw Professor Henri Vis is 11.500 vierkante meter groot en breidt de oppervlakte van het UKZKF uit met een derde. Een state-of-the-art-operatiekwartier met zeven operatiezalen en een nieuwe spoeddienst zal de acute zorg van meer dan 50.000 kinderen per jaar garanderen. Het UKZKF is nu het enige ziekenhuis in België waar ze op de afdeling pediatrie een operatierobot ter beschikking hebben om met hoge precisie en met minder invasieve technieken kinderen te opereren. 

Een zestigtal patiëntjes mochten deze ochtend al spelend met Spiderman- of Star Wars-figuren al de spoeddienst en zijn werking ontdekken. "De nieuwe vleugel zorgt ervoor dat we beter inspelen op de noden van zieke kinderen, want de aanwezigheid van ouders of familie is voor hen van groot belang in heel het behandelingsproces", zegt burgemeester Close. 

De kantoren van de gemeenschappelijke directie van het UKZKF en het UVC Brugmann worden ook gehuisvest in de nieuwbouw en via een loopbrug is er een verbinding met de kraamafdeling van het naastliggende ziekenhuis UVC Brugmann. "Meer dan dertig jaar geleden werd onder impuls van het OCMW van de stad Brussel een gespecialiseerd kinderziekenhuis opgericht dat uniek was in België. Nu is het kinderziekenhuis een referentie geworden in de wereld", zegt OCMW-voorzitter Lalieux.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.