Snellere terugbetaling van medicatie voor kinderen werpt haar vruchten af (De Block)

Sinds de invoering van een korte procedure voor de terugbetaling van geneesmiddelen voor kinderen, zijn al er al enkele succesvol afgerond. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) donderdag. Het gaat onder meer om een medicijn voor de behandeling van HIV en een tegen de bijwerkingen van chemotherapie.

Sinds 1 april geldt de nieuwe procedure. Zo wordt de periode ingekort tussen de vergunning van het gebruik van zo'n geneesmiddel bij minderjarigen en de effectieve terugbetaling voor deze groep patiënten. Vroeger duurde dat 8 tot 13 maanden, nu is dat tussen de 5 en 11 maanden.

Volgens het kabinet van De Block blijkt die procedure goed te werken. "Details over lopende procedures bij de Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen kunnen we niet vrijgeven, maar we kunnen wel meegeven dat er sinds 1 april veel zijn opgestart waarvan een aantal ondertussen positief zijn afgerond", klinkt het.

Onder andere een geneesmiddel voor de behandeling van HIV, een voor de behandeling van chronische leukemie, een tegen epilepsie en een tegen de bijwerkingen van chemotherapie worden nu al sneller terugbetaald. Daarnaast zitten een geneesmiddel tegen angio-oedeem (zwelling van het weefsel) en een tegen reuma nog in de pijplijn.

"Het is uiteraard uitstekend nieuws voor de kinderen die geholpen moeten worden dat deze maatregel effect heeft gehad", besluit het kabinet van De Block.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.