Leuven start proefproject bij onthaalouders voor dringende kinderopvang

De stad Leuven en stedelijk zorgbedrijf Zorg Leuven starten een proefproject om tegemoet te komen aan de vraag van ouders naar dringende kinderopvang. Er wordt samengewerkt met een groep samenwerkende onthaalouders die op een locatie in de Blijde Inkomststraat zeven plaatsen voorbehouden voor een maximale periode van zes maanden. 

"Ouders die dringend opvang nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege het volgen van een opleiding, een verhuis of het plots vinden van werk, vinden niet altijd tijdig een plaats. Het huidig aanbod volstaat niet of de aangeboden oplossing is niet steeds passend voor de opvangvraag. Het vaak onregelmatige opvangplan dat ouders in een opleidingstraject nodig hebben, is bovendien moeilijk in te plannen in een doorsnee kinderdagverblijf", zegt Bieke Verlinden, v oorzitter van Zorg Leuven en als schepen bevoegd voor zorg. Ze verwijst naar de noodlijst die het loket kinderopvang van de stad bijhoudt. 

De groep onthaalouders, die zichzelf 'de Wondertjes' noemen, zullen de helft van hun plaatsen reserveren voor gezinnen die dringend opvang nodig hebben. Opleidingsvragen krijgen voorrang, maar ook andere gezinnen in dringende nood kunnen er terecht. Door de opvangperiode te beperken tot maximum zes maanden (met mogelijk een eenmalige verlenging) wordt de beschikbaarheid van plaatsen in het project gegarandeerd. Ouders die daarna nog nood hebben aan reguliere opvang worden geholpen in hun zoektocht. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.