NIP-test spoort ook bloedkankers in vroegtijdig stadium op

Met de niet-invasieve prenatale test (NIPT) kunnen ook bloedkankers opgespoord worden nog voor er symptomen opduiken. Dat blijkt uit het onderzoek aan de Afdeling Gynaecologische Oncologie van de KU Leuven. NIPT is vooral bekend omdat het, met een eenvoudige bloedafname chromosoomafwijkingen, zoals het syndroom van Down, nagaat bij een ongeboren kind.

De Leuvense onderzoekers namen van 1.002 65-plussers een bloedstaal af en zochten met de NIP-test naar genetisch materiaal dat kon wijzen op een beginnende tumor. Bij vijf proefpersonen werd de ziekte van Hodgkin ontdekt en bij een zesde een voorlopersstadium dat een verhoogd risico geeft op het ontwikkelen van een latere bloedkanker.

Dat deze test het DNA van de Hodgkin-lymfonen kan detecteren was al vastgesteld bij patiënten die de diagnose al kregen. Uniek aan deze studie is dat de NIPT kanker wist op te sporen nog voor er symptomen waren. Verder onderzoek moet nu uitwijzen of de test op grote schaal ingezet kan worden om gezonde personen - bijvoorbeeld met een verhoogd risico - te screenen op bloedkanker in een vroeg stadium en hiermee ook andere kankertypes kunnen worden gedetecteerd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.