Obesitascentrum voor kinderen opent in Antwerpen

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) lanceert een centrum voor kinderen vanaf 11 jaar met obesitas. Ook ons land wordt niet gespaard in de wereldwijde obesitasepidemie. Jaar na jaar stijgt het aantal kinderen met overgewicht. Een op de 20 kinderen is obees.

Het centrum biedt een individuele behandeling aan met aandacht voor sport, gezonde levensstijl en motivatie. Het programma omvat geen ziekenhuisopname, maar wel een opvolging thuis en een onlinezorg. "Dat is uniek in België", aldus ZNA. 

"Obesitas bij kinderen en adolescenten heeft grote gevolgen voor hun mentale en lichamelijke welzijn", zegt dokter Daniel Klink, kinderarts in het Koningin Paola Kinderziekenhuis. "Er is risico op suikerziekte, vervetting van de lever en verstoorde cholesterolwaarden. Zonder tijdige behandeling treden later in het leven grote complicaties op. Ons centrum wil ook helpen om het brandmerk van obesitas bij kinderen af te bouwen."

Het programma kreeg de naam S.L.I.M.: sport, leefstijl, individueel en motivatie. Een traject kan twee jaar duren. Om de patiëntjes gemotiveerd te houden en om uitval te voorkomen, krijgen de kinderen tijdens het hele traject digitale ondersteuning.

Er is plaats voor een instroom van 60 tot 80 patiëntjes per jaar. Zij worden opgevolgd door kinderendocrinologen, diëtisten, kinesisten, psychologen en gespecialiseerde verpleegkundigen. In de toekomst zou men ook kinderen onder de 11 jaar ontvangen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.