Oorzaak ernstige covid-infectie bij kinderen is soms erfelijke fout in immuunsysteem

De oorzaak van een ernstige infectie met covid-19 bij kinderen is in één op de tien gevallen te vinden bij een erfelijke fout in het immuunsysteem. Dat blijkt uit een internationale studie waaraan het UZ Gent heeft meegewerkt. De kinderen beschikken over onvoldoende type I-interferon, een groep van 17 eiwitten die cruciaal zijn om cellen en dus het lichaam te beschermen tegen het coronavirus. De ernstige genetische fout wordt vaker teruggevonden bij kinderen dan bij volwassenen met een ernstige infectie, waar het maar bij 3,5 procent wordt gezien. Kinderen worden minder vaak ernstig ziek door een coronabesmetting, maar het onderzoek brengt een bijkomende reden aan om kinderen te vaccineren.

"De bevindingen van de studie zijn belangrijk, omdat we kinderen bij wie het genetisch defect werd vastgesteld, kunnen beschermen tegen ernstige symptomen bij een nieuwe infectie', zegt professor in de immunologie Filomeen Haerynck. "We weten dat deze kinderen een verhoogde kans hebben om opnieuw ernstig ziek te worden bij een covid-infectie. Daarom raden we hen volledige vaccinatie met booster aan en starten we vanaf 12 jaar een preventieve therapie met monoklonale antilichamen."

Bij een covid-infectie worden de kinderen bij wie het genetisch defect bestaat onmiddellijk opgenomen in het ziekenhuis voor een behandeling met antivirale middelen. "De broers, zussen en ouders van deze kinderen stellen we een genetische screening voor."

De studie is gepubliceerd in de Journal of Experimental Medicine en was het resultaat van een internationale studie gecoördineerd door kinderartsen en immunologen Jean-Laurent Casanova en Qian Zhang (COVID Human Genetic Effort consortium). Die hebben uitgebreid genetisch onderzoek uitgevoerd bij 112 kinderen (jonger dan 16 jaar) die opgenomen werden in het ziekenhuis met ernstige covid-19.

De resultaten zijn vergeleken met die van een controlegroep van 1.200 kinderen en jongvolwassenen die milde symptomen vertoonden zonder nood aan ziekenhuisopname. Het UZ Gent en het UZ Leuven coördineerden de studie voor België. Eerdere internationale studies van hetzelfde consortium toonden ook belangrijke genetische en immunologische oorzaken aan van een ernstige covid-19-infectie bij volwassenen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.