Pediaters pleiten voor voltijdse schoolopening

Zo'n vijftig kinderartsen en jeugdpsychiaters dringen aan op een volledige heropening van de scholen - ook voor de tweede en derde graad middelbaar, dus. In een open brief mengen ze zich in het versoepelingsdebat. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

De Belgian Pediatric Covid-19 Task Force, die onder andere de Risk Assessment Group en Sciensano adviseert, wil met de open brief de druk opdrijven. De leden wijzen op toenemende gezondheidsproblemen bij jongeren en zeggen dat de jeugdpsychiatrie geen antwoord meer kan bieden op de tsunami van hulpvragen. Volgens hen worden de gezondheidsdiensten al drie maanden overspoeld door jongeren met een waaier aan problemen, van suïcidepogingen over anorexia tot depressie of overmatige blootstelling aan schermen.

In de aanpak daarvan spelen scholen een essentiële rol, vindt de taskforce, dus moeten ze voor iedereen voltijds open. Vandaag hervatten de kleuter- en lagere scholen het contactonderwijs, maar in het secundair mag enkel de eerste graad voltijds naar de klas. De ondertekenaars vinden voorts dat scholen in het laatste trimester de focus moeten leggen op de "essentiële leerstof". Ook onderwijsexpert Wouter Duyck (UGent) onderschrijft dat idee, waardoor voor bepaalde richtingen bijvoorbeeld de levensbeschouwelijke vakken of turnlessen geschrapt zouden worden.

Voor onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is de open brief een opsteker. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik de scholen zo snel mogelijk volledig open wil voor alle leerlingen. De pediaters zitten mee aan tafel in ons onderwijsoverleg. We delen absoluut de bezorgdheid over de leerlingen die school moeten missen."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    19 april 2021

    Wouter Duyck durft net als Mia Doornaert zeggen dat het kennisniveau van de " leerlingen " daalt ! Vreest hij niet om door Dalle belachelijk gemaakt te worden in 1 of andere " Ter Zake "? Nu , om Minister te worden moet je echt niet zonder fouten kunnen schrijven of de tafels van vermenigvuldiging kennen , je moet de juiste Patroon Geiligen kennen !
    Kijk naar Stijve Steve : van simpele cafébaas tot mede begeerder van 34 intercommunales , hij kon de tel niet meer bijhouden !
    Zo ook Benjamin : van ZERO tot Hero !