Pediatrisch onderzoek kinderen met eetstoornis terugbetaald vanaf begin februari

Zopas verscheen het KB van 22 december 2022 dat een honorarium voorziet voor pediatrisch onderzoek van kinderen met een eetstoornis. De regeling wordt van kracht begin februari.

De volgende prestatie en toepassingsregel na de verstrekking 596540 en haar toepassingsregel worden ingevoegd: 596724.
Dit nomenclatuurnummer omvat het honorarium voor het pediatrisch onderzoek, "uitgevoerd bij een opgenomen rechthebbende, jonger dan 18 jaar, gehospitaliseerd in een dienst K in het kader van een eetstoornis, met een maximale frequentie van twee keren per week, door een arts-specialist in de kindergeneeskunde op voorschrift van een arts-specialist in de psychiatrie die het toezicht uitoefent, met schriftelijk verslag in het medisch dossier . . . . . C 53."
"Deze prestatie 596724 mag niet gecumuleerd worden door de arts-specialist in de kindergeneeskunde of door de arts-specialist in de psychiatrie met de verstrekkingen 599082, 596525 en 596540 tijdens dezelfde opnameperiode."
Het besluit wordt van kracht begin februari.

Zorgtraject
Eerder maakte de federale regering 10 miljoen euro extra vrij om eetstoornissen bij jongeren en jongvolwassenen aan te pakken. Het gaat om een volledig zorgtraject, waarbij ook de omgeving van de jongeren wordt begeleid en ondersteund. Midden 2023 moet het volledig op de rails staan.

Daarnaast komt er een betere opvolging door pediaters voor de behandeling van gehospitaliseerde kinderen en jongeren met eetstoornissen. Daarvoor is 602.000 euro voorzien. Naast een toename in frequentie van het aantal jongeren met eetstoornissen wordt er immers ook een toename in de ernst van de pathologie gezien. De patiënten worden gehospitaliseerd met reeds vergevorderde, ernstige somatische problematiek zoals cachexie en elektrolietstoornissen.

De kinderpsychiater rekent bijgevolg op de expertise van de kinderarts voor de opvolging van de somatische stoornissen. Probleem is dat de pediater vandaag maar een keer per maand daarvoor een consultatie kan aanrekenen. Dat wordt verhoogd tot twee keer week, op voorschrift van de psychiater, en dat voor jongeren tot 18 jaar die gehospitaliseerd zijn op een afdeling voor eetstoornissen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.