Startschot klinische studie naar celtherapie voor kinderen met agressieve hersenkanker

Elk jaar krijgen ongeveer 20 kinderen in België en Nederland de diagnose van twee moeilijk te behandelen agressieve vormen van kanker in de hersenen en hersenstam. Om in te zetten op betere overlevingskansen voor deze patiënten, start het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) met een klinische studie met een therapeutisch vaccin tegen deze kankers. Dat meldt het UZA.

De voorbije decennia is kankerbehandeling bij kinderen volgens het UZA met rasse schreden vooruitgegaan, waardoor het gemiddelde genezingspercentage momenteel rond 80 procent ligt. Er zijn echter agressieve vormen van kanker die tot op vandaag lastig of niet te genezen zijn. Voor bepaalde hersentumoren (hooggradige gliomen) en hersenstamtumoren (ponsgliomen) zijn de overlevingskansen uitermate klein. Wegens de hoge nood aan nieuwe en verbeterde behandelingsopties, heeft het UZA een nieuwe klinische studie uitgewerkt voor de behandeling van dit type kankers met gepersonaliseerde immuuntherapie.

Het UZA en de Universiteit Antwerpen doen al meer dan 2 decennia wetenschappelijk onderzoek naar celgebaseerde immuuntherapie als behandeling tegen kanker. Inmiddels is er een experimenteel therapeutisch vaccin ontwikkeld op basis van lichaamseigen immuuncellen en mRNA (dit is de boodschap om genetische informatie om te zetten in een signaal). Met dit vaccin wordt het eigen immuunsysteem getraind om kankercellen te herkennen en te doden. Deze experimentele behandeling wordt sinds 2005 uitgebreid geëvalueerd in klinische studies voor volwassen patiënten met verschillende vormen van kanker, waaronder agressieve hersentumoren. Uit resultaten van deze studies, leerden de onderzoekers dat deze vaccins goed verdragen worden en verzamelden ze wetenschappelijke argumenten om nu verde r te bestuderen of deze gepersonaliseerde immuuntherapie, als aanvulling op de huidige kankerbehandelingen, een meerwaarde kan bieden voor kinderen met hersen- of hersenstamkanker.  

Na grondige evaluatie door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten, kreeg het UZA toelating voor de start van een klinische studie voor 10 patiënten tussen 1 en 17 jaar met een bevestigd hooggradig glioom of ponsglioom. De studie is ontworpen om de gepersonaliseerde celtherapie toe te dienen in combinatie met de klassieke kankerbehandelingen, zoals chemo- en radiotherapie en zal in eerste instantie een antwoord bieden op de vraag of deze combinatie haalbaar is bij jonge patiënten. Daarnaast zal in deze patiëntengroep ook nagegaan worden hoe de therapie ervaren wordt en zullen de eerste gegevens over de doeltreffendheid van de therapie verzameld worden.

De eerste resultaten van de studie worden verwacht midden 2024.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.