Twee jaar voorwaardelijk voor onthaalmoeder die baby schudde

De correctionele rechtbank van Namen heeft vrijdag een voormalige onthaalmoeder veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijke celstraf en een verbod om met jonge kinderen te werken. De vrouw stond terecht voor opzettelijke slagen en verwondingen bij een baby van 9 maanden oud. De baby vertoonde symptomen van het shakenbabysyndroom. Het kindje moest meer dan vier maanden herstellen na de feiten.

De feiten speelden zich in september 2017 af in Namen, op een niet nader bepaalde dag. De vrouw ving al een twaalftal jaar thuis dagelijks vijf kinderen op. Tijdens de rechtbankzitting in februari had de vrouw ontkend dat ze de baby doorheengeschud had. "'s Ochtends ging alles goed, maar na de middagdut was hij futloos. Ik stuurde een sms naar de ouders." 

Na de feiten had ONE, de Franstalige tegenhanger van Kind en Gezin, de overeenkomst met de vrouw geschrapt, omdat ze volgens de dienst de 112 had moeten bellen, gezien de gezondheidstoestand van het kind. Bij aankomst van de ouders waren de ogen van de baby weggedraaid. Het kindje lag verkrampt op een speeltapijt.

Het kindje werd eerst naar een ziekenhuis in Namen overgebracht, maar omdat het er erg aan toe was, werd het naar een ziekenhuis in Luik overgeplaatst. Daar bevestigden de artsen een shakenbabysyndroom, met onder meer onderhuidse bloeduitstortingen, hersenoedeem en bloedingen in het oog. Tijdens verhoor wees de leugendetector leugenachtige antwoorden aan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.