Vlaanderen screent in 2022 naar ziekte baby Pia

In 2022 wil Vlaanderen via de hielprik screenen op de dodelijke spierziekte SMA - beter bekend als de ziekte van baby Pia. Dat laat minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) weten na een vraag van PVDA-parlementslid Lise Vandecasteele, schrijft De Morgen.

 In 2019 raakte bekend dat Wallonië via de hielprik bij pasgeborenen SMA opspoort. Die beslissing vonden de ouders van Pia wraakroepend. "Ik kan maar niet begrijpen waarom het in Vlaanderen zo lang duurt", klonk het.

Nu biedt Beke perspectief. Aan PVDA-parlementslid Vandecasteele liet hij weten dat onderzocht wordt of SMA in aanmerking komt voor neonatale screening. "De uitrol zal in Vlaanderen voor 2022 zijn."

Beke zei ook dat de terugbetaling van het Novartis-medicijn Zolgensma, het dure medicijn waarvoor de ouders van Pia 1,9 miljoen euro inzamelden, bekeken wordt. "Er is overleg geweest met het Riziv. De terugbetalingsdiscussie is opgestart."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.