VUB onderzoekt verband tussen slaapgedrag en stotteren bij kinderen

Onderzoekers van de VUB onderzoeken het verband tussen stotteren en de kwaliteit van de nachtrust bij kinderen van 4 tot 13 jaar. Ze vermoeden dat er een belangrijk verband is tussen de intensiteit van het stottergedrag bij kinderen en de kwaliteit van de slaap.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat slaapproblemen heel wat neveneffecten met zich mee kunnen brengen. Slaperigheid, vermoeidheid, maar ook aandachtsstoornissen, angstgevoelens, depressie en mogelijk ook stottergedrag. "Kinderen vertonen vaak 'onvloeiendheden' in het spreken rond de leeftijd van 2 tot 5 jaar", zegt VUB-slaapexpert prof. Olivier Mairesse. "Daarna, rond het zevende levensjaar, lost het probleem meestal zichzelf op bij ongeveer 75 procent van de kinderen." 

Mairesse tracht via de vernieuwende netwerkanalyses, waarmee complexe symptoomrelaties in beeld gebracht kunnen worden, het verband te onderzoeken. "Zo kijken we welke andere symptomen er nog opduiken en hoe ze elkaar eventueel beïnvloeden", aldus Mairesse. Het idee om stottergedrag en slaapkwaliteit met elkaar te linken is dan ook niet vergezocht. "Dat komt van vroegere experimenten, waarbij men stotterende jongeren hypnotica gaf om na te gaan of stotterintensiteit kon verminderd worden. Tegenwoordig wordt stotteren ook gelinkt aan ADHD. En een tekort aan slaap kan ADHD-achtige symptomen veroorzaken", vermoedt Mairesse.

Toch zal het niet gemakkelijk worden om een verband aan te tonen. Vooral het aantal proefpersonen vormt een heikel punt. "Netwerkanalyses vereisen wel honderden tot duizenden deelnemers", zegt Mairesse. "We namen contact op met 80 logopedisten met de vraag of ze patiënten in hun praktijk hadden die in ons onderzoek passen, zowel stotteraars als niet- of ex-stotteraars." Tot nu zijn er 436 deelnemers, van wie slechts 18 Nederlandstalige en een 7-tal Franstalige stotteraars.

Wie in aanmerking komt voor het onderzoek en wenst deel te nemen, kan zich aanmelden via www.sleepresearch.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.