WHO waarschuwt voor streptokokkeninfecties bij kinderen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de EU-gezondheidsautoriteit ECDC hebben opgeroepen tot waakzaamheid gezien een toename van ernstige ziekten bij kinderen als gevolg van streptokokkeninfecties groep A. Dat stellen ze maandag in een gezamenlijke verklaring.

Frankrijk, Ierland, Nederland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk hebben een toename gemeld van het aantal gevallen van de ernstige ziekte, bekend als iGAS (invasieve streptokokkeninfectie groep A), bij kinderen onder 10 jaar in 2022.

Er werden ook verschillende sterfgevallen in deze leeftijdsgroep gemeld die verband hielden met de streptokokkeninfecties. In Groot-Brittannië en Frankrijk is het aantal ernstige gevallen vele keren hoger dan in dezelfde periode vóór de pandemie.

Streptokokkeninfecties veroorzaken meestal slechts milde ziekten, zoals roodvonk, en kunnen goed worden behandeld met antibiotica, maar in zeldzame gevallen kan dit tot ernstige complicaties leiden.

Volgens voorlopige bevindingen gaan de WHO-experten er niet van uit dat de toename werd veroorzaakt door een nieuwe variant van A-streptokokken. Ook antibioticaresistentie is waarschijnlijk niet de oorzaak. 

De accumulatie is waarschijnlijk het gevolg van een soort inhaaleffect na de pandemie. Er zou ook een groter aantal ernstige ziekten kunnen zijn, omdat momenteel veel andere virussen in omloop zijn die, in combinatie met streptokokken, de ziekten verergeren. Hoewel de WHO-experten het risico voor het grote publiek tot nu toe laag achten, adviseerden ze alle Europese landen om op te passen voor een vergelijkbare ontwikkeling.

"Landen zouden hun waakzaamheid moeten vergroten, vooral wanneer respiratoire virussen wijdverspreid zijn onder kinderen", aldus Hans Kluge, WHO-directeur voor Europa.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.