Ziekenhuizen trekken aan alarmbel door stijgend aantal kinderen met luchtweginfecties

Verschillende pediatrische ziekenhuizen in ons land zijn momenteel verzadigd door een "ongekende" golf van ademhalingsziekten bij baby's en jonge kinderen. Vooral in Brussel is de situatie uiterst gespannen, want in drie ziekenhuizen waren er geen bedden meer beschikbaar.

In het UMC Sint-Pieter, in het centrum van Brussel, werden maandag de laatste zes bedden gebruikt voor zes zieke kinderen. Ook in het UZ Sint-Lukas (Saint Luc) en het UZ Brussel zijn geen bedden meer beschikbaar. Verschillende Vlaamse ziekenhuizen trokken de voorbije dagen al aan de alarmbel door het grote aantal kinderen met luchtweginfecties, zoals het RSV-virus. 

Als de winter zijn intrede doet, is er traditioneel een toenemend aantal aandoeningen van de luchtwegen, maar volgens verschillende ziekenhuizen is de trend dit jaar "ongezien". "Het aantal patiënten met bronchiolitis is dit jaar hoger dan andere jaren", zegt Stephane Moniotte, hoofd van de pediatrische afdeling van het UZ Sint-Lukas (Saint Luc) en lid van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde. "Deze patiënten zijn zuurstofafhankelijk, wat betekent dat de spoedeisende hulp snel overspoeld wordt. We hebben het echt moeilijk. Jonge patiënten onder de twee jaar met ademhalingsproblemen komen met tientallen tegelijk in de wachtkamers en we hebben moeite om ruimte te vinden voor deze kinderen." 

De crisissituatie doet denken aan de covid-19-pandemie, zij het op een andere schaal omdat slechts een deel van de bevolking erdoor wordt getroffen. "Maar het probleem is hetzelfde als toen: het tekort aan verpleegkundigen is niet opgelost, er zijn nog steeds te weinig ziekenhuisplaatsen en het aantal patiënten is hoog", aldus Moniotte nog. "We zijn gedwongen patiënten over te plaatsen en de meest dringende behoeften te behandelen." 

Het RSV-virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich via de lucht door hoesten, niezen of de neus snuiten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.