11 Vlaamse ziekenhuizen maken 16 filmpjes voor kinderen met diabetes

Elf Vlaamse ziekenhuizenhebben zestien korte video's gemaakt voor kinderen met suikerziekte. De filmpjes zijn vooral bedoeld om jongeren met diabetes type 1 zelfredzaam te maken. Het gaat om  ZNA, AZ Turnhout, UZA, UZ Brussel, Jessa Ziekenhuis, ZOL, UZ Gent, VITAZ, UZ Leuven, AZ Delta, AZ Sint-Jan Brugge.

"Diabetes heeft een heel grote impact op kinderen", meldt Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA), niet toevallig vandaag op Werelddiabetesdag. "Tot nu toe was informatie over diabetes vooral gericht op volwassenen. Voor het eerst is de informatie over de aandoening echt op maat van kinderen gemaakt. Deze filmpjes moeten kinderen wegwijs maken in de aandoening."

Volgens ZNA is het, ondanks alle begeleiding van diabetesteams, voor kinderen niet eenvoudig om correct om te gaan met de uitdagingen van hun ziekte. De zestien video's moeten daarom helpen bij de vereiste zelfdiscipline. Dagelijks moeten kinderen namelijk berekenen hoeveel gram koolhydraten ze hebben gegeten, en vervolgens becijferen hoeveel insuline ze nodig hebben. 

"Van jongs af aan moeten kinderen eraan denken om druivensuiker of een fruitsapje op zak te hebben om een dip in hun bloedsuikerspiegel op te vangen", aldus ZNA. "Ze moeten ook vier keer per dag eraan denken om insuline in te spuiten." 

Zes talen

Het overbrengen van informatie in een andere taal is ook erg moeilijk, merken de ziekenhuizen op. Anderstalige ouders brengen vaak een ander kind mee als tolk, wat niet ideaal is. Om dat aan te pakken, zijn de filmpjes gemaakt in zes talen: Nederlands, Frans, Turks, Berbers, Maghrebijns (het Arabisch uit Marokko, Algerije, Tunesië en Libië, red.) en standaard Arabisch.

De filmpjes werden gemaakt in samenwerking met het VDKA (Vlaamse Diabetescentra voor Kinderen en Adolescenten). Ze zijn allemaal te bekijken op de websites van de ziekenhuizen.

Om de aandacht niet te laten verslappen, zijn de filmpjes bewust kort gehouden: ze duren één tot vijf minuten. De filmpjes bevatten onder andere animaties die tonen hoe iets werkt. Voor de meer realistische illustraties werden opnames gemaakt in het Antwerpse ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis. 

"Van jonge kinderen kan je niet verwachten dat ze een folder gaan lezen", weet Ann Struyf, diabetesverpleegkundige ZNA. "Filmpjes passen veel beter in hun leefwereld. Bovendien kunnen ze de fragmenten samen bekijken met mensen uit hun omgeving. Van diabetes kan je immers nooit vakantie nemen, dus als we hiermee meer begrip kunnen creëren voor kinderen met diabetes, is onze missie geslaagd." 

De reeks telt zestien korte filmpjes die een brede waaier aan onderwerpen toelichten. Wat is diabetes? Waarom heb ik diabetes? Kan ik ervan genezen? Wat doet diabetes met mijn lichaam? Wat moet ik doen om me goed te blijven voelen? Wat zijn de gevaren van de ziekte, en tot slot, welke gevolgen heeft dit op school en bij naschoolse activiteiten?

Hierbij een voorbeeld van een filmpje.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.