Kostprijs is vaak bepalend voor behandeling ADHD

De helft van de artsen schrijft vaak niet de meest geschikte ADHD-behandeling voor vanwege beperkingen in de terugbetalingsregeling. Dat blijkt uit een bevraging door het socialistische ziekenfonds Solidaris en het kennis- en expertisecentrum ADHD Centrum ZitStil bij Vlaamse kinderpsychiaters en pediaters, waarover De Morgen dinsdag bericht.

"Artsen zeggen dat ze vaak een behandeling voorschrijven die niet de juiste is. Niet vanuit een medisch oogpunt, maar om mensen financieel te beschermen", zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris van Solidaris. Hij vindt dat de terugbetalingsregeling voor ADHD, een aandachtsstoornis die al op jonge leeftijd merkbaar wordt, aangepast moet worden. 79 procent van de artsen geeft aan dat de kostprijs van een behandeling vaak een impact heeft o p hun keuze van ADHD-medicatie. Bijna de helft van de psychiaters meldt dat behandelingen met niet-terugbetaalde ADHD-medicatie vaak niet opgestart of gestopt worden om financiële redenen.

Zo is methylfenidaat de eerste keuze bij kinderen en jongeren, maar momenteel worden slechts enkele vormen terugbetaald. "Daardoor krijgen niet alle kinderen de medicatie die we het liefst zouden voorschrijven gebaseerd op hun individuele noden", zegt kinder- en jeugdpsychiater Karen Vertessen (UPC KU Leuven).

En dan zijn er nog de patiënten ouder dan 18 jaar. Hoewel inmiddels wetenschappelijk is aangetoond dat symptomen ook aanhouden bij jongvolwassenen, stopt de terugbetaling abrupt als jongeren deze leeftijd bereiken. Dat moet veranderen, vinden zorgverleners. 

De ontwikkeling van transitiezorg voor jongvolwassenen is essentieel, zegt ook Solidaris. Vooral pleiten ze voor de ontwikkeling van een gestructureerd ADHD-zorgplan. 

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt dat de administraties aan de slag gaan met de bevindingen van de studie. 

Disclaimer: Belga signaleert elke dag berichten met belangrijk of opvallend nieuws uit andere media. Deze berichten krijgen het trefwoord PRESS mee. Belga kan evenwel nooit verantwoordelijk gesteld worden voor deze berichtgeving gebracht door andere media. Gelieve steeds de juiste bron te vermelden bij deze door Belga verspreide informatie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.