TikTok, Twitter etc. en patiënten-influencers, een gevaarlijke combinatie?

In de Journal of Medical Internet Research is onlangs een studie gepubliceerd over de nieuwe rol van patiënten die fungeren als influencers voor het voorschrijven van geneesmiddelen door artsen.

Volgens een studie van de Universiteit van Colorado geven influencers, die ook patiënt zijn, op sociale media regelmatig adviezen over geneesmiddelen aan hun volgers, en vaak hebben ze nauwe banden met farmaceutische firma’s. Die studie levert de eerste informatie op over ‘patiënten-influencers’, die directe interactieve reclame maken bij andere consumenten door hun kennis over en ervaringen met geneesmiddelen te delen. Dat roept ethische problemen op, maar toch vinden de auteurs dat patiënten-influencers vaak ook goede intenties hebben. De meesten deden dat omdat ze het gevoel hadden dat de antwoorden die zijzelf als patiënt hadden gezocht niet te vinden waren via andere kanalen.

Farmaceutische firma’s gebruiken echte patiënten vaak als boodschappers. Firma’s zoals Health Union nemen contact op met die patiënten om een partnerschap af te sluiten. Die “micro-influencers” zijn over het algemeen minder duur voor de bedrijven dan beroemdheden. Onderzoek heeft uitgewezen dat ze de sterkste invloed hebben op het koopgedrag. De studie roept evenwel ethische vragen op. Patiënten-influencers hebben immers geen medische opleiding genoten, wat invloed kan hebben op de kwaliteit van de informatie die ze verspreiden. De auteurs geven als voorbeeld Kim Kardashian, die miljoenen volgers heeft. Zij had een geneesmiddel aangeraden zonder de eventuele bijwerkingen ervan te vermelden.

De consumenten slagen er vaak niet in het onderscheid te maken tussen gesponsorde reclame en een altruïstische persoonlijke boodschap, wat verwarring met zich mee kan brengen. Die nieuwe praktijken roepen ethische vragen op die zouden moeten worden uitgediept, ook al is directe informatie tussen patiënten essentieel.

  • Willis E, Friedel K, Heisten M, Pickett M, Bhowmick A. Communicating Health Literacy on Prescription Medications on Social Media: In-depth Interviews With “Patient Influencers”. J Med Internet Res 2023;25:e41867. https://www.jmir.org/2023/1/e41867

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    20 juli 2023

    Bij “de jeugd “ is enkel TIK TOK geloofwaardig , de ouders dienen enkel als sponsor !