Wachtlijst voor transgenderzorg opgelopen tot 2,5 jaar

De wachtlijsten voor transgenderzorg in de genderkliniek in Gent zijn opgelopen tot 2,5 jaar. Eind januari stonden er meer dan 2.000 mensen op de wachtlijst. De toename van de wachttijd komt in de eerste plaats omdat alsmaar meer mensen zich aanmelden. In 2023 waren er dat 845.

Dat schrijft De Morgen

Het UZ Gent is samen met het CHU Luik het enige centrum dat onder de conventie transgenderzorg valt, waardoor psychologische zorg er wordt terugbetaald. Daarnaast is het ook het enige ziekenhuis in het land waar patiënten terechtkunnen voor bepaalde ingrepen.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) erkent het gebrek aan capaciteit. "We hebben nood aan nieuwe centra waar patiënten terechtkunnen, en daar werken we aan."

Eind januari stelden acht ziekenhuizen, waaronder ZOL in Genk en ZNA Antwerpen, zich kandidaat. Tegen de zomer moet de knoop worden doorgehakt welke genderteams ook terugbetaalde zorg mogen aanbieden voor trans personen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.