WHO: Mazelen vormen steeds grotere bedreiging voor kinderen

Na jaren van daling van de vaccinatiegraad tegen mazelen is het aantal gevallen van mazelen in 2022 wereldwijd met 18 procent gestegen en het aantal sterfgevallen met 43 procent (vergeleken met 2021). Dit brengt het geschatte aantal gevallen van mazelen op 9 miljoen en het aantal sterfgevallen op 136.000, voornamelijk kinderen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Mazelen blijft een steeds grotere bedreiging vormen voor kinderen. In 2022 waren er in 37 landen grote of "ontwrichtende uitbraken" van mazelen, vergeleken met 22 landen in 2021. Van de landen met uitbraken waren er 28 in de WHO-regio voor Afrika, zes in het oostelijke Middellandse Zeegebied, twee in Zuidoos t-Azië en één in de Europese regio.

"De toename van het aantal uitbraken en sterfgevallen door mazelen is onthutsend, maar helaas niet onverwacht gezien de dalende vaccinatiegraad in de afgelopen jaren", zegt John Vertefeuille, directeur van de afdeling Wereldwijde Immunisatie van het CDC. "Mazelengevallen waar dan ook vormen een risico voor alle landen en gemeenschappen waar mensen ondergevaccineerd zijn. Dringende, gerichte inspanningen zijn essentieel om mazelenziekte en sterfgevallen te voorkomen." 

Mazelen is te voorkomen met twee doses mazelenvaccin. Hoewel er in 2022 een bescheiden stijging in de wereldwijde vaccinatiegraad was ten opzichte van 2021, waren er nog steeds 33 miljoen kinderen die een dosis mazelenvaccin misten: bijna 22 miljoen misten hun eerste dosis en nog eens 11 miljoen hun tweede dosis. De wereldwijde vaccinatiegraad van de eerste dosis, 83 procent, en de tweede dosis, 74 procent, lag nog steeds ruim onder de 95 procent dekking met twee doses die nodig is om gemeenschappen te beschermen tegen uitbraken.

Landen met lage inkomens, waar het risico op sterfte door mazelen het grootst is, hebben nog steeds de laagste vaccinatiegraad van slechts 66 procent. Dat percentage heeft sinds de coronapandemie geen enkel herstel laten zien. Van de 22 miljoen kinderen die hun eerste dosis mazelenvaccin in 2022 hebben gemist, woont meer dan de helft in slechts 10 landen: Angola, Brazilië, Democratische Republiek Congo, Ethiopië, India, Indonesië, Madagaskar, Nigeria, Pakistan en de Filipijnen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.