1 op de 3 kinderen in Europese regio kampt met overgewicht of obesitas, zegt WHO

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kampt één op de drie kinderen in haar Europese regio, het Europese werkgebied van de WHO dat 53 landen in Europa en Centraal-Azië beslaat, met overgewicht of obesitas. De echtgenoten en echtgenotes van zestien leiders en staatshoofden uit dat gebied hebben in de Kroatische hoofdstad Zagreb unaniem een verklaring aangenomen om obesitas bij kinderen in hun land aan te pakken en andere landen aan te sporen hetzelfde te doen.

Volgens het 'WHO European Regional Obesity Report 2022' lijdt één op de drie lagereschoolkinderen aan overgewicht of obesitas. De WHO definieert overgewicht als een body mass index (BMI) gelijk aan of groter dan 25 en obesitas als een BMI gelijk aan of groter dan 30. Volgens recente schattingen veroorzaken overgewicht en obesitas jaarlijks meer dan 1,2 miljoen sterfgevallen in het Europese werkgebied van de WHO, goed voor 13 procent van de totale sterfte.

De 'World Obesity Atlas 2023' van de World Obesity Federation voorspelt dat het aantal jongens en meisjes met obesitas in het Europese werkgebied van de WHO respectievelijk met 61 procent en 75 procent zal stijgen tussen 2020 en 2035. Dat zou betekenen dat 17 miljoen jongens en 11 miljoen meisjes tussen 5 en 19 jaar oud met obesitas zal kampen. Overgewicht en obesitas in alle leeftijdscategorieën zou het Europese werkgebied van de WHO tegen 2035 800 miljard dollar (729 miljard euro) kosten.

Om het tij te keren schuift de verklaring drie acties naar voren. Ten eerste moeten preventieve inspanningen om obesitas bij kinderen aan te pakken al aanvangen bij de zwangerschap en de vroege kinderjaren. Ten tweede moet de voedings- en drankenindustrie gereguleerd worden. Ten derde moet lichaamsbeweging bevorderd worden.

De aanwezige echtgenoten en echtgenotes vertegenwoordigen Albanië, Armenië, Duitsland, Hongarije, Ierland, Israël, Kirgizië, Kroatië, Letland, Litouwen, Malta, Noord-Macedonië, Servië, Slovenië, Spanje en Turkije.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.