Rookverbod op plaatsen in open lucht waar veel kinderen komen

Vanaf volgend jaar geldt een rookverbod in open lucht in attractieparken, dierentuinen, kinderboerderijen, speeltuinen en aan sportterreinen.  Dat staat in een wetsontwerp van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) dat donderdag groen licht heeft gekregen in de Kamer. Roken aan de ingang van scholen of ziekenhuizen mag binnenkort ook niet meer.

De wettekst kreeg de unanieme steun van het halfrond, op onthoudingen van Vlaams Belang na. Het zijn niet de eerste ingrepen die onder de regering-De Croo zijn doorgevoerd in de strijd tegen tabak. Denk aan de fors hogere prijzen en het schrappen van verkooppunten, om er maar enkele te noemen. Nu komt daar een rookverbod bij op een aantal publieke plaatsen in open lucht. Het gaat dus vooral om plaatsen waar veel kinderen k omen. Ook komt er een rookverbod aan sportterreinen en de bijhorende plaatsen voor toeschouwers.

Er komt voorts een verbod te roken aan de in- en uitgang van zorg-, opvang- en onderwijsinstellingen, maar ook van openbare bibliotheken. Dat moet mensen die binnen- of buitengaan beschermen tegen passief roken, maar ook de denormalisering van roken in de hand werken. Er wordt gewerkt met een perimeter van tien meter waarbinnen het verbod geldt. De rookvrije zone zal duidelijk moeten worden gesignaleerd aan de ingangen van de betrokken instellingen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    25 maart 2024

    Indertijd had ik hier in de Far West nen debiele cowboy die aan de zieke bont was ( via 1 of anderen nekspecialist ) en van mij antibiotica eiste voor zijn kinderen die hoestten in den Otto !
    Toen ik weigerde omdat hij zijn kinderen vergaste met zijn sigaretten rookgordijn in zijn Otto en hem dat ook zei , trakteerde hij mij op 1 serenade van scheldwoorden waarvan die mannen van De Orde op slag dood vallen !