American Academy of Pediatrics beveelt griepvaccinatie aan bij kinderen

De American Academy of Pediatrics publiceerde haar jaarlijkse standpunt ten aanzien van griep bij kinderen voor het griepseizoen 2023-2024. Ze beveelt de jaarlijkse griepprik aan voor alle kinderen vanaf 6 maanden zonder medische contra-indicaties. Kinderen lopen meer risico op ziekenhuisopname en overlijden door griep dan volwassenen. Griepvaccinatie beschermt zowel kinderen als de bredere gemeenschap en vermindert de algehele last van luchtwegaandoeningen wanneer andere virussen circuleren. Elk goedgekeurd griepvaccin dat geschikt is voor leeftijd en gezondheidstoestand kan worden toegediend, idealiter zo vroeg mogelijk in het seizoen, waarbij de keuze voor een bepaalde dosering of type vaccin door sommige risicofactoren beïnvloed kan worden. Het statement beveelt ook aan strategieën te ontwikkelen tegen maatschappelijke ongelijkheden en vaccinatietwijfel. Antivirale behandeling van griep moet zo snel mogelijk worden gestart bij kinderen met vermoedelijke of bevestigde griep die zijn opgenomen in het ziekenhuis, of een ernstige ziekte of onderliggende aandoening hebben. In de poliklinische setting kan een antivirale behandeling binnen 48 uur worden overwogen voor symptomatische kinderen met vermoede of bevestigde griep zonder hoog risico op griepcomplicaties. Antivirale behandeling kan ook worden overwogen voor kinderen met vermoede of bevestigde griep van wie broers of zussen of andere contacten jonger zijn dan 6 maanden of een aandoening hebben die hen vatbaar maakt voor complicaties van griep. Antivirale chemoprofylaxe wordt aanbevolen voor de preventie van griepvirusinfectie als aanvulling op vaccinatie bij blootgestelde kinderen die een hoog risico lopen op complicaties maar nog niet zijn geïmmuniseerd.

  • AAP Committee on Infectious Diseases. Recommendations for Prevention and Control  of Influenza in Children, 2023–2024. Pediatrics. 2023;152(4):e2023063772

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.