Extra maatregelen om minderjarigen op Instagram te beschermen tegen sextorsion

Het sociaal netwerk Instagram neemt extra maatregelen om minderjarigen te beschermen tegen afpersing met naaktfoto's, ook sextorsion genoemd. Zo zullen naaktfoto's in 'direct messages' in eerste instantie geblurd worden, zo heeft Instagram aangekondigd op zijn blog.

De bescherming tegen naaktheid zal automatisch ingesteld worden op accounts van minderjarigen. Volwassenen zullen een boodschap krijgen om de bescherming aan te zetten. Wie dan foto's met naakt wil versturen, krijgt een boodschap om voorzichtig te zijn met dergelijke beelden. Ontvangers krijgen een geblurde foto. "Dat betekent dat de ontvanger niet meteen geconfronteerd wordt met de naaktfoto, en kan kiezen of hij of zij die wil zien of niet", luidt het. 

Accounts die mogelijk bij sextortion betrokken zijn, zullen beperkingen opgelegd krijgen waardoor ze minder gemakkelijk in contact zullen kunnen komen met minderjarige Instagram-gebruikers. Zo zullen ze geen 'direct messages' kunnen sturen naar minderjarigen.

De nieuwe maatregelen worden vanaf mei getest in een reeks landen in Centraal- en latijns-Amerika. Nadien zullen ze wereldwijd worden uitgerold.

Meta, het moederbedrijf van Instagram, wordt er in de Verenigde Staten en Frankrijk van beticht onvoldoende aandacht te hebben voor de mentale gezondheid van tieners. In januari kondigde het al een eerste reeks maatregelen aan om jonge gebruikers beter te beschermen, met bijvoorbeeld expliciete goedkeuring van de ouders om een account openbaar te zetten.

De Europese Commissie voert onderzoeken naar Meta, Snap (Snapchat), TikTok en YouTube en de maatregelen die ze nemen om de "fysieke en mentale gezondheid" van minderjarigen te beschermen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.