België sluit zich aan bij internationale coalitie rond voedzame schoolmaaltijden

België sluit zich aan bij de internationale School Meals Coalition. Dat is een groep van tientallen landen en internationale organisaties die ijveren voor het invoeren van voedzame schoolmaaltijden. Die zijn "een eenvoudige oplossing om het aantal hongerige en ondervoede kinderen te doen dalen", zegt minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) donderdag.

In de jaren voor de pandemie was er een gestage afname van honger in de wereld. Maar covid-19 en de oorlog in Oekraïne hebben die vooruitgang grotendeels tenietgedaan. "Wereldwijd zijn er maar liefst 153 miljoen kinderen die niet weten wanneer hun volgende maaltijd zal zijn. En dat heeft een enorme impact op hun gezondheid en leervermogen, en dus hun toekomst", zegt Gennez. "Er is een simpele oplossing: schoolmaaltijden. Door zich aan te sluiten bij de School Meals Coalition gaat België mee de strijd aan tegen honger bij kinderen."

De coalitie werd in 2021 opgestart door het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties, in samenwerking met onderwijspartners UNICEF, UNESCO en het Global Partnership for Education (GPE). Ongeveer tachtig landen zijn intussen aangesloten.

Concreet nemen de deelnemende landen en organisaties zich voor om alle voedselprogramma's die tijdens de pandemie zijn beëindigd terug op te starten tegen het eind van dit jaar, en het aantal schoolmaaltijden in lage- en lagere middeninkomenslanden fors omhoog te trekken. Dat doen ze onder andere door het uitwisselen van expertise en kennis op basis van succesvolle voedselprogramma's en door de positieve impact van schoolmaaltijden te blijven benadrukken.

Wereldwijd is voor zo'n 388 miljoen kinderen de schoolmaaltijd de enige voedzame maaltijd die ze eten op een dag, zegt Gennez. Maar "door het vrijgekomen budget kunnen ouders hun baby's en jongere kinderen ook meer te eten geven. Lokale boeren hebben een vaste plek om hun producten te verkopen, wat zorgt voor een hoger en stabieler inkomen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.