AZ West tackelt dreigend pediatertekort

In een succesvolle wending heeft az West Veurne het tekort aan kinderartsen overwonnen. Door een intensieve zoektocht, zowel in binnenland als buitenland, zijn er op korte termijn twee nieuwe pediaters gevonden. Dr. Maha Dib en Dr. Isabelle Dewandel voegen zich bij het enthousiaste team van het ziekenhuis, waardoor de afdeling pediatrie en kraamafdeling in volle kracht kunnen blijven functioneren, aldus het ziekenhuis.

Opmerkelijk is dat beide artsen een glansrijke carrière in het buitenland achter de rug hebben en nu hun vaardigheden en passie inzetten voor de gezondheid van jonge patiënten in België. 

Dr. Maha Dib voltooide haar geneeskundeopleiding aan de Franse Universiteit van Beiroet en behaalde haar specialisatie in pediatrie en neonatale intensieve zorg aan de Universiteit van Parijs. Na een carrière in Frankrijk en de medeoprichting van de neonatologieafdeling in een privéziekenhuis in Libanon, besloot Dr. Dib te reageren op een uitnodiging van az West. Haar vloeiende beheersing van het Frans, Engels en Arabisch maakt haar bijzonder geschikt om ook anderstalige patiënten te helpen. Ze volgt momenteel ook een intensieve cursus Nederlands om in de toekomst consultaties met Nederlandstalige patiënten te kunnen voeren. 

Dr. Isabelle Dewandel maakt eveneens haar intrede in az West. Ze studeerde geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven en specialiseerde zich in kindergeneeskunde, met stages in Chili, Peru en Zuid-Afrika. Na haar opleiding werkte ze als klinisch onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika, waar ze studies leidde over kinderziekten. Haar wens voor een stabiele toekomst voor haar gezin bracht haar terug naar België, waar ze koos voor az West vanwege de balans tussen werk en privé en de kans om te specialiseren. 

Met de toetreding van Dr. Dib en Dr. Dewandel bestaat het huidige team van de pediatrische afdeling uit Dr. Moring, Dr. Renders, Dr. Schoubben, Dr. Dib en Dr. Dewandel. Een efficiënt beurtrolsysteem tijdens de wacht garandeert een ononderbroken zorgverlening op alle afdelingen. 

Zoektocht gaat verder 

Hoewel het team nu groter is dan voorheen, blijft az West actief zoeken naar kinderartsen. Regionale ziekenhuizen ondervinden al jaren moeilijkheden bij het aantrekken van nieuwe pediaters en artsen in het algemeen. Dat heeft geleid tot een groeiende trend van ziekenhuizen die internationaal op zoek gaan naar medische expertise. 

"Dat is nu bewezen met de succesvolle integratie van Dr. Dib en Dr. Dewandel in het team van az West. Beide artsen brengen niet alleen hun schat aan internationale ervaring met zich mee, maar hebben ook al snel lof en waardering geoogst van zowel patiënten als collega's. De afdeling pediatrie en de kraamafdeling staat de komende jaren alvast in voor hoogwaardige en toegewijde zorg aan de jongste patiënten en hun families", heet het.

Woelige wateren

Alleszins zou met deze aanwervingen een moeilijke kaap gerond zijn. Een jaar geleden werd directeur Lieven Vermeulen met onmiddellijke ingang ontslagen op een moment dat het ziekenhuis de pers haalde door een opmerkelijke actie om het pediatertekort op te vullen: er werd een premie van 15.000 euro uitgeloofd voor wie AZ West aan een pediater kon helpen, wat tot een stortvloed aan reacties leidde. Het ziekenhuis ontkende dat het ontslag te maken had met deze actie en verwees naar de zogenaamde "moeilijke communicatie en samenwerking".

Wellicht had het ontslag meer te maken met het zorgstrategisch plan. Later raakte immers bekend dat AZ West uit het toenmalige netwerk KOM stapte om te gaan samenwerken met Jan Yperman in aanloop naar een nieuw netwerk.

Maar nu blikt het ziekenhuis dus met optimisme de toekomst tegemoet. Om het favoriete motto van dr. Dewandel aan te halen, een citaat van Eleanor Rooseveltt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams." Dr. Dib geeft ook blijk van optimisme en bekijkt ons land met haar rijke internationale ervaring positief: "Ik ben onder de indruk van hoe de zaken hier worden aangepakt. Werken hier voelt zekerder aan, mensen hebben vertrouwen en beloftes worden nagekomen."

Op de foto vlnr: dr. Dib, dr. Moring, dr. Dewandel.

> Gouden tip van 15.000 euro voor wie AZ West aan pediater kan helpen

> Oproep gouden tip leidde tot massa's reacties

> Algemeen directeur AZ West met onmiddellijke ingang ontslagen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.