De verdwenen brief van de kinderintensivisten

Omdat er in ons land geen specifiek kader bestaat voor kinderintensieve zorg, schreef de Belgische Vereniging voor Kinderintensivisten (Be-Pics) een brief aan minister Vandenbroucke waarin ze een nieuw en aangepast zorgprogramma pediatrie vraagt. De minister zegt de brief nooit ontvangen te hebben.
Het zorgprogramma voor kinderen, sinds 2006 vastgelegd in een Koninklijk Besluit, maakt geen gewag van kinderintensieve zorg, zodat er in ons land hiervoor geen wettelijk kader is. Nochtans zijn in België al meer dan een kwarteeuw gespecialiseerde eenheden voor kinderintensieve zorg actief, de zogenoemde PICU’s (Pediatric Intensive Care Units). De Belgische Vereniging voor Kinderintensivisten (Be-Pics) is al langer vragende partij voor een nieuw en aangepast zorgprogramma pediatrie. 

In een brief aan minister Vandenbroucke bezorgden de kinderintensivisten hem een aantal aanbevelingen. Ze vragen met name de centralisatie van zorg voor kritiek zieke kinderen op PICU’s met 24/7 medische en verpleegkundige zorg door daarvoor speciaal opgeleid personeel. Ook het ontbreken van een formeel erkende opleiding kinderintensieve geneeskunde is de pediaters een doorn in het oog.

“Bent u met Be-Pics al in overleg gegaan om de situatie te verbeteren?”, wilde kamerlid Nathalie Muylle (CD&V) van de minister weten.

"Brief? Welke brief?"

Tot haar verbazing stelde Vandenbroucke dat hij de brief van Be-Pics nooit heeft ontvangen. “Ook mijn administratie heeft geen weet van de brief. Ik heb er dus met hen niet over gedialogeerd.” 

Dat er geen specifiek zorgprogramma is, heeft volgens de minister een juridische reden. In een Koninklijk Besluit van 2 april 2014 werd voorzien in een tertiair zorgprogramma pediatrische intensieve zorg. Omdat de gemeenschappen sinds 1 juli 2014 bevoegd zijn voor de bepaling van de erkenningsnormen voor zorgprogramma’s werd het KB van 2014 in 2016 door de Raad van State vernietigd. 

“Recent heeft de Hoge Raad van artsen een werkgroep samengesteld die de niveau 2-titel pediatrie opnieuw zal evalueren, maar ook diverse voorstellen voor niveau 3-titels zal evalueren”, zegt de minister. “De vraag naar de wenselijkheid van een niveau 3-titel pediatrische intensieve zorg staat op de agenda. Het aantal beroepstitels moet beperkt blijven omwille van de flexibiliteit tijdens een carrière, maar zeer gespecialiseerde activiteiten pleiten voor een specifiek vorming en competenties. Er zal bij de overwegingen ook rekening worden gehouden met eventuele evoluties op Europees niveau.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.