“Ondoordachte regelgeving levensgevaarlijk voor kinderen”

 

Kritiek zieke kinderen moeten zo snel mogelijk doorstromen van de spoed naar een centrum voor intensieve pediatrische zorg. Het nieuwe pediatrische zorgprogramma voorziet echter slechts in twee pediatrische IZ-centra per gemeenschap. In de praktijk kunnen er dus uren verlopen alvorens men een patiëntje oppikt op de spoed. We vrezen dat hierdoor kinderen zullen sterven”, zegt dr. Jan Stroobants, voorzitter van BeCEP, de vereniging van spoedartsen.

 

 

Jan Stroobants hoopt ‘ten zeerste’ dat het Koninklijk Besluit op de pediatrische Zorgprogramma’s (Staatsblad van 18 april) zo spoedig mogelijk geschrapt wordt door de Raad van State. Volgens de Belgian College of Emergency Physicians (BeCEP) waarborgt het immers allerminst een “efficiënte en kwaliteitsvolle doorstroming van kritiek zieke kinderen naar een IZ-eenheid”. Dergelijke patiëntjes worden opgenomen in het ziekenhuis via MUG- of spoedgevallendiensten en moeten normaliter na de initiële oppuntstelling en stabilisatie op de spoed zo snel mogelijk naar een pediatrische IZ-unit worden overgebracht. Het nieuwe KB voorziet potentieel slechts in twee erkende IZ-centra per gemeenschap. “Het kan dus uren duren vooraleer men het ernstig zieke kind oppikt op de verschillende spoedgevallendiensten”, dixit BeCEP-voorzitter Jan Stroobants.

 

De Antwerpse urgentiearts hekelt het gebrek aan overleg. Noch de beroepsvereniging, noch de wetenschappelijke vereniging en al evenmin de Nationale Raad voor dringende medische hulpverlening of het College kwaliteit urgentiegeneeskunde werd om advies gevraagd. Stroobants wijst erop dat dit adviesrecht voor acute zorg vorig jaar – op verzoek van de minister! – echter nog was voorgesteld als een belangrijk preventief verbeterpunt voor het beleid. “Te vaak worden wij geconfronteerd met niet-ingeschatte kwalijke gevolgen van beslissingen. Zeker wanneer ze eenzijdig geïnduceerd werden door specifieke belangengroepen zonder voeling voor de spoed of de MUG’s”, haalt de spoedarts uit. “De objectieve noden van deze kwetsbare patiëntengroep moeten primeren op alle andere belangen van welke aard ook. Acuut ernstig zieke kinderen hebben recht op een goed georganiseerd medisch beleid op het moment, op de plaats en met de middelen die hiervoor nodig zijn. Dat wordt nu in het gedrang gebracht door wereldvreemde bureaucratie”, aldus nog de BeCEP-voorzitter.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.