Premie voor geconventioneerde vroedvrouwen wordt met jaar verlengd

De premie voor geconventioneerde Belgische vroedvrouwen geldt ook in 2024. Dat meldt Kathleen Vanholen van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) na overleg met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Van een structurele budgetverhoging is voorlopig nog geen sprake.

De maatregel, die goed is voor 2,6 miljoen euro volgens Vanholen, komt er nadat de vroedvrouwen een eerdere budgetverhoging waren misgelopen. Veel vroedvrouwen waren teleurgesteld en misnoegd. De beroepsvereniging waarschuwde zelfs voor een "golf van deconventioneringen". Aan de premie is de voorwaarde verbonden dat de conventie niet wordt opgezegd. 

Ondanks de tegemoetkoming is een aanzienlijke groep volgens Vanholen al effectief gedeconventioneerd. Als gevolg daarvan zullen patiënten meer moeten betalen voor een consultatie.  

De VBOV blijft evenwel in gesprek met de minister, die ook een engagement uitsprak om samen met het Riziv en de mutualiteiten de financiering van vroedvrouwen te herwerken. Tegen oktober 2024 moet er een plan voor de financiële hervorming zijn.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.